Slovenija
16 ogledov

Breme bo na Lukšiču

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič se je po interpelaciji še drugič znašel Žurnal24 main
Javni razpis. Minister Gjerkeš je vso odgovornost za sofinanciranje Stožic prepustil kolegu Lukšiču.
Do denarja oktobra
Napoved. MOL še ni dobila 9,4 milijona evrov, ki so ji ga za stadion v Stožicah dodelili na javnem razpisu MŠŠ. Najprej mora oddati zahtevek za izplačilo, kar bo predvidoma storila ta mesec, je napovedal Marko Kolenc, načelnik oddelka za šport MOL, in dodal: “Zahtevek bomo posredovali takoj, ko bo obračun za večnamenski stadion Stožice med MOL in Grepom končan.” Dražje doplačilo. Takrat bo tudi znano, koliko bo morala MOL Grepu plačati za stadion. Do zdaj so bile neuradne informacije, da bo morala MOL za stadion in dvorano doplačati okoli 20 milijonov evrov, saj je bilo tudi v letošnjem proračunu zapisano, da bo država za Športni center Stožice prispevala 21,5 milijona evrov. A ta številka naj bi bila zdaj za vsaj deset milijonov evrov višja.

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) se bodo morali sami odločiti, ali bodo razveljavili javni razpis za sofinanciranje športne infrastrukture zaradi netočnih podatkov, ki jih je v vlogi za razpis navedla Mestna občina Ljubljana (MOL). Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), ki jo vodi Henrik Gjerkeš, je namreč žogico, kakšne morebitne posledice bi to lahko imelo na razpis, vrnila MŠŠ.

Najlažje do nepravilnosti
Tako zdaj visi v zraku, ali bo MOL, ki so ji na razpisu dodelili 9,4 milijona evrov, ta denar sploh dobila, odločitev pa bodo morali sprejeti na MŠŠ. SVLR je namreč na prošnjo ministrstva o morebitnih posledicah netočnih podatkov za razpis odgovorila, da lahko MŠŠ najlažje ugotovi morebitne nepravilnosti, o odločitvi pa naj jo obvesti. Na vprašanje, kako bodo zdaj ukrepali, je Sebastijan Magdič iz službe za odnose z javnostmi MŠŠ skromno odgovoril, da odgovor SVLR še proučujejo.

Razpis pod drobnogledom
Sicer pa bo ta razpis verjetno pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče. Predsednik Igor Šoltes je povedal, da dejavnosti ministrstev pregledujejo pri reviziji proračuna in da zdaj končujejo revizijo proračuna za lansko leto, potem pa bodo začeli revizijo za letošnje leto.
“V te revizije po navadi vključimo tudi domnevne sporne javne razpise,”
je dejal.

Na vprašanje, ali bi lahko razpis razveljavili, ker je MOL napovedala, da bo za eno tekmo na stadionu v Stožicah računala 18 tisoč evrov najema, Nogometni klub (NK) Olimpija Ljubljana pa zdaj plačuje le 950 evrov na tekmo, odgovoril: “Le načelno lahko rečem, da ko gre za javne razpise, je eno od temeljnih načel načelo enakopravnosti. Če kdo ne izpolnjuje pogojev, ki so bili zahtevani, ali navede napačne podatke, ga mora naročnik izločiti iz postopka oziroma prekiniti pogodbo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.