Slovenija
14 ogledov

"Breme krize med vse državljane"

Vlada je potrdila izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja, potem ko Žurnal24 main
Vlada potrdila izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja. KSJS na vlado naslovili več vprašanj. Pogajanja se nadaljujejo naslednji teden. Breme za izhod iz krize med vse državljane, trdi Miščević.

Vlada naj bi načrtovala, da bi se pogajanja s sindikati, ki naj bi potekala do konca julija, začela v prihodnjem tednu. Doslej je bil kot dan za sestanke vladnih in sindikalnih pogajalcev določen četrtek.

S Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) so sporočili, da je predsedstvo konfederacije na vlado naslovilo več vprašanj. Med drugim sprašujejo, ali so pravilno razumeli, da se vlada ni pripravljena pogajati o masi sredstev, ki jo hoče vzeti javnim uslužbencem, ampak se je pripravljena pogajati le o načinu, kako priti do znižanja stroškov.

"Breme med vse državljane"

Pogajalska skupna drugega dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi, kot tudi stavkovni odbor, ki ga je ta skupina ustanovila, se bosta sestala prihodnji četrtek, je povedal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević.
Miščević poudarja, da krize ni povzročil javni sektor in da bi morali breme za izhod iz krize enakomerno porazdeliti med vse državljane, vendar pa "v tej državi mnogi ljudje v tej krizi živijo bolje, sami pa ne prispevajo čisto nič".

Reševanje  posledic Virantove reforme
Ekonomistu Jožetu Mencingerju se zdi namera vlade za znižanje sredstev za plače v javnem sektorju razumljiva, a s tem vlada še vedno rešuje probleme, ki so posledica plačne reforme prejšnjega ministra Gregorja Viranta in ogromnega povečanja plač, ki naj bi ga ta prinesla. Poleg tega je zaposlitev v javnem sektorju varnejša kot v zasebnem, pravi Mencinger.

Vendar obenem dodaja, da tudi če bo vlada uspela zmanjšati sredstva za plače, to ne bo rešilo problemov. "Gre za dvorezen meč, saj je na drugi strani zmanjšanje povpraševanja, kar je osnovni problem ne le Slovenije, ampak tudi EU in širše," opozarja Mencinger.

Vladna stran je sindikate javnega sektorja v torek seznanila, da namerava sredstva za plače javnih uslužbencev v prihodnjem letu glede na letošnje zmanjšati za pet odstotkov. Če bi obveljalo vse že dogovorjeno s sindikati in če bi prišlo tudi do dokončne realizacije plačne reforme, pa bi se sredstva za plače v letu 2011 povečala za šest odstotkov. Glede na ta t. i. spontan scenarij bo tako potrebno 11-odstotno znižanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.