Slovenija
32 ogledov

Brez dela 116 tisoč ljudi

Več kot sto delavcev družbe SGP Zasavje Invest se lahko od danes prijavi na zavo Žurnal24 main
Januarja je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 115.965 brezposelnih, kar je 2,8 odstotka več kot decembra in 0,7 odstotka več kot januarja lani. Razlog za rast brezposelnosti v januarju je po navedbah zavoda predvsem prenehanje zaposlitev za določen čas.

"Januarja se je brezposelnost, kot običajno v tem mesecu, povečala. Razlog za to je predvsem v številčnejšem prijavljanju brezposelnih oseb po prenehanju zaposlitev za določen čas," so v sporočilu zapisali na zavodu.

Januarja se je na novo prijavilo 11.539 brezposelnih oseb, kar je 28,3 odstotka več kot decembra in 12,6 odstotka manj kot januarja lani.

Med novoprijavljenimi je bilo 839 iskalcev prve zaposlitve, 2.289 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 6.976 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Manj iskalcev prve zaposlitve

V primerjavi z lanskim januarjem se je pri zavodu prijavilo manj iskalcev prve zaposlitve (–35,5 odstotka), manj trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev (–12,8 odstotka) ter manj brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas (–8,6 odstotka).

Od 8.328 brezposelnih oseb, ki jih je zavod januarja odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4.997, kar je 25,2 odstotka več kot decembra in 13,8 odstotka manj kot januarja lani.

Spet več prostih mest

Januarja se je po trimesečnem upadanju števila prostih delovnih mest povpraševanje delodajalcev zvišalo. Prijavili so 15.645 prostih delovnih mest, kar je 14,7 odstotka več kot decembra in tri odstotke več kot januarja lani.

Več prostih delovnih mest je bilo glede na januar lani v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, gradbeništvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, poslovanju z nepremičninami, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter v prometu in skladiščenju.

V predelovalni dejavnosti se je povpraševanje po delavcih zmanjšalo; delodajalci so prijavili 3.231 prostih delovnih mest oziroma 0,2 odstotka manj kot januarja lani.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se je na predhodno prijavljenih prostih delovnih mestih januarja zaposlilo 11.762 oseb, kar je 8,1 odstotka manj kot decembra in 17,2 odstotka več kot januarja lani.

Januarja 2012 se je v primerjavi z decembrom brezposelnost povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj v Murski Soboti (+5,5 odstotka), na Ptuju (+4,9 odstotka) in v Velenju (+4,3 odstotka). V primerjavi z januarjem pa je bilo brezposelnih več v sedmih območnih službah, manj pa v petih območnih službah.

Komentarjev 1
  • deželan 10:32 31.marec 2012.

    V gospodarstvu se nezaposlenost veča, so pa sektorji , ki se jim do sedaj še vedno ni zgodilo nič in ravno ti nam grozijo s stavko !!