Slovenija
19 ogledov

Brez dela 41 delavcev MIP-a

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Panvita ne bo podaljšala pogodbe, kar pomeni, da bo v MIP-ovem obratu v Kromberku brez dela ostalo 41 zaposlenih.
Nepodaljšljiva najemna pogodba za obrat v Kromberku za MIP in 41 delavcev v obratu pomeni zaustavitev proizvodnje in izgubo delovnega mesta.

Mesec dni pred iztekom tretje polletne najemne pogodbe za MIP-ov obrat v Kromberku je uprava družbe Panvita, d. d., sprejela odločitev, da ne bo podaljšala najemne pogodbe. Po njihovem mnenju to ne predstavlja trajne rešitve za nobenega od deležnikov, saj trajno rešitev lahko prinese le uspešno zaključen postopek prodaje obrata. O svoji odločitvi je uprava že obvestila stečajnega upravitelja.

Podpis pogodbe usoden za delavce
Panvita se je leta 2009 odločila za podpis najemne pogodbe za MIP-ov obrat v Kromberku zaradi prepoznane tržne vrednosti blagovne znamke MIP ter kompatibilnosti in sinergije z obstoječo dejavnostjo družbe na področju predelave mesa.

"Na podpis najemne pogodbe je bil vezan tudi podpis pogodb z zaposlenimi v obratu v Kromberku za določen čas šestih mesecev. Od tedaj do danes so bile vzporedno s podaljševanjem najemne pogodbe, dvakrat za šest mesecev podaljšane tudi pogodbe o zaposlitvi za določen čas za 41 tamkajšnjih zaposlenih delavcev," so zapisali v sporočilu za javnost v skupini Panvita.

Po besedah mag. Petra Polaniča, predsednika uprave družbe Panvita, je imela ta kot najemnik precej omejene možnosti vplivanja na rentabilnost poslovanja tega obrata.

Le še do prodaje zalog
Za trgovce in potrošnike pa to ne pomeni, da bodo MIP-ovi izdelki na voljo le še do prodaje zalog. Predstavniki družbe Panvita bodo vsakega velikega kupca posebej nagovorili in obvestili o podrobnostih naslednjih korakov pri prodaji MIPovih izdelkov.
                                                                               Razlogi za nepodaljšanje pogodbe so ekonomske narave
"V času enoinpolletnega najema je namreč družba Panvita ugotovila, da poslovanje obrata v Kromberku doslej ni in tudi v prihodnje ne more biti rentabilno glede na trenutne najemne pogoje poslovanja (to je glede na sedanjo lokacijo obrata, energetsko potratnost in nemožnost popolnega izkoriščanja trženjskega potenciala znamke MIP), "so sporočili iz skupine Panvita.

"Pravi odgovor na MIP-ov izziv je lahko kvečjemu nakup obrata, čemur bi lahko sledila popolna integracija nove pridobitve v proizvodno strukturo in trženjske procese Skupine Panvita," je mnenja predsednik uprave Panvita.

Obstaja upanje
Predsednik uprave Panvite še vidi upanje za MIP: "Nepodaljšanje najemne pogodbe ni zadnji korak v MIP-ovi zgodbi. Nadaljnja usoda obrata, izdelkov, znamke in zaposlenih bo namreč odvisna od uspešnosti postopka prodaje tega obrata." Prvi korak naj bi bil poziv stečajnega upravitelja za zbiranje nezavezujočih ponudb za odkup obrata. Družba Panvita ima še vedno poslovni interes za izdelke in znamko MIP in bo predvidoma ob javnem pozivu za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup obrata tudi podala svojo ponudbo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.