Slovenija
37 ogledov

Brez dela 90 odstotkov zapornikov

dob Boštjan Tacol
Zapori. Zavodi dajejo zapornikom ob odpustu socialno pomoč v višini do 260 evrov.

"Javni gospodarski zavodi ne zagotavljajo dela niti deset odstotkom obsojencev," opozarja predsednik sindikata Uprave Republike Slovenije (RS) za izvrševanje kazenskih sankcij Frančišek Verk. Pričujoče stanje nezaposlenosti med zaporniki je po njegovem mnenju kritično, "saj obsojencem ne omogočamo pridobivanja in zadrževanja delovnih navad". Tako zaporniki v času prestajanja kazni ne morejo niti nič otipljivega zaslužiti in prihraniti za čas po odpustu s prestajanja kazni. "Zato jim dajejo zavodi socialne pomoči, ki neposredno in po nepotrebnem bremenijo državni proračun," opozarja.

Pomoč do 260 evrov

"Obsojencu, ki ob odpustu s prestajanja kazni brez svoje krivde nima sredstev, nudi zavod nujno potrebno obleko in obutev ter enkratno denarno pomoč," so pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Za denarno pomoč v višini 260 evrov lahko zaprosi vsak obsojenec pred iztekom kazni. Višina pomoči je lahko nižja, če je zapornik v času prestajanja kazni delal in kaj zaslužil.

"Obsojenec je lahko upravičen do enkratne denarne pomoči za vsako zaporno kazen, ki jo prestaja, ne glede na večkratno povratništvo," pojasnjujejo in dodajajo, da se delež obsojencev, ki prejemajo denarno pomoč ob odpustu, od leta 2009 vsako leto zvišuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.