Slovenija
151 ogledov

Brez dela ostalo 500 zapornikov z Doba

Dob zapor Boštjan Tacol
Najem. Država oddala proizvodnjo, ki je zaposlovala zapornike. Službo želijo obdržati.

Zaposlovanje. Ministrstvo za pravosodje (MP) je prejšnji teden poslovne prostore JGZ oddalo v najem in prodalo stroje, na katerih zaporniki izdelujejo gasilske aparate in preostalo gasilsko opremo. "Po dolgih letih doseganja slabih poslovnih rezultatov, ki so se v preteklosti sanirali s finančnimi sredstvi iz proračuna, zdaj to odgovornost prevzema podjetje JMW Fire iz Nemčije. To se ukvarja s proizvodnjo kovanih gasilskih armatur. Po pogodbi bo zasebni partner v državni proračun plačal 813 tisoč evrov za nakup premičnin, 13.101 evrov pa bo deset let vsak mesec plačeval za najem nepremičnin," pojasnjujejo na MP.

Obsojenci, ki med prestajanjem kazni v zaporu na Dobu delajo prek Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje, pa od države pričakujejo vsaj zagotovilo, da bodo z novim letom še lahko hodili v službo.

Kdo bo pokril luknjo?

JGZ, na katerem je bilo poleg okoli 600 zapornikov z Doba do zdaj zaposlenih še okoli 60 zunanjih sodelavcev, ki so zaposleni kot državni uslužbenci, je v zadnjih letih pri poslovanju ustvarilo za dobre tri milijone evrov izgube, zaradi česar ima že dlje blokiran transakcijski račun. Vsem zaposlenim pa trenutno dolgujejo že dve mesečni plači. Sredi tega tedna je na Dob zato prišel tudi šef Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) Dušan Valentinčič. A zaposleni v JGZ od njega po naših informacijah niso dobili zagotovil, kdaj bodo prejeli plače in kdo jim bo ta denar nakazal. Sredstva naj bi najkasneje do konca meseca poskušala skupaj zbrati Ursiks in JGZ, čeprav ni jasno, kako.

Obdržal manj kot desetino

Prvega januarja, ko začne nemški najemnik tudi uradno delati v prostorih trenutnega JGZ, pa zagotovo tam ne bo več 600 zapornikov. "Novi delodajalec mora pripraviti seznam vseh zaposlenih, za katere ocenjuje, da jih potrebuje za delo. Vendar ne manj kot 40, kolikor je kot minimalno število določeno v pogodbah, ki jih je nemški partner podpisal z MP. Najemnik bo predvidoma prevzel minimalno 40 zunanjih delavcev ob začetku obratovanja. Verjetno bo zaposlil delavce, ki so potrebni za to, da proizvodnja gasilske opreme, torej livarna, kovanje in obdelava, steče," napoveduje Mitja Jeras, šef varnostnikov na Dobu. Ta se je pred dnevi z novim najemnikom že sestal in ga soočil s pričakovanji zapornikov, da tudi njim v prihodnje še naprej zagotavlja delo. "Nemški partner bi zdaj zagotovil delo za približno 54 obsojencev, kar je od zdaj skupno 600 obsojenih je zelo malo. Zato bo treba zanje iskati nove oblike dela, s čimer se do danes ni še nihče ukvarjal," poudarja Jeras.

Komentarjev 3
  • feferon 15:12 09.december 2013.

    Kaj ni dela! Marš hoste čistit pa grabne, spomladi travo kosit, smeti pobirat, hmelj vezat. Saj jim gre v zaporu kot v hotelu!

  • lukaz 14:54 07.december 2013.

    To je možno samo v Sloveniji.Ljudje delajo za 1,5 Eura na dan, naši nesposobni državi pa ne uspe dobička narediti.Vodje tega obrata so za v zapor zaradi totalne nesposobnosti ali pa velike goljufije in kraje!!!!

  • Pepe007 08:05 07.december 2013.

    Še en dokaz,da stvari brez lastnika (oziroma "lastnik" je država), enostavno ne funkcionirajo.