Slovenija
19 ogledov

Brez dela ostalo 51 delavcev

lafarge cement Boštjan Tacol
Zaradi reorganizacije v Lafarge Cementu brez dela ostalo 51 delavcev. Proizvodnja ostaja, a v zmanjšanem obsegu.

Lafarge Cement v Trbovljah je končal reorganizacijo, ki je potekala v sodelovanju s sindikatom in svetom delavcev. Zaključek: zmanjšanje proizvodnje in odpustitev 51 delavcev.

Petintrideset delavcev bo šlo na zavod za zaposlovanje, za ostale pa je podjetje v okviru programa razreševanja presežnih delavcev našlo drugo rešitev. Gre za prezaposlitev delavcev v cementarne družbe v sosednjih državah ali v druge gospodarske družbe. "Cilj pogajanj s sindikatom in svetom delavcev je bil ohranitev kar največjega števila zaposlenih. Verjamem, da nam je skupaj z zaposlenimi to v največji možni meri tudi uspelo. Še vedno pa ostaja dejstvo, da je trboveljska cementarna nekonkurenčna," je dejal generalni direktor Cementarne Janusz Miluch.

Porast brezposelnosti

"Delavci smo se ves čas pogajanj zavedali, da je bil naš cilj ohraniti kar največje število zaposlenih v Trbovljah. Ocenjujemo, da smo skupaj našli najbolj optimalne rešitve v trenutni situaciji. Seveda pa to ne spremeni kritičnosti dejstva, da je zdaj na zavodu za zaposlovanje prijavljenih že okoli 1.300 ljudi iz Trbovelj in da se bo z današnjim dnem stopnja brezposelnosti v našem kraju približala 20 odstotkom," je ob zaključku reorganizacije dejala predsednica sveta delavcev Desanka Petrič.

Kriva dovoljenje in kriza v gradbeništvu

Reorganizacija je bila nujna, saj ima vodstvo težave pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja, s tem pa prepoved uporabe alternativnih goriv. Deloma pa tudi zaradi izredno težkih razmer v gradbeništvu. "Naš primer pridobivanja dovoljenja z vsemi zapleti, ki smo jim bili priča, je osamljen tako v Sloveniji kot v celotni Evropi. Prav nekonkurenčen položaj in izredno zahtevne gospodarske razmere so nas prisilile v zmanjševanje števila zaposlenih. Pred nami je zahtevno obdobje, vendar odločitev korporacije Lafarge o nadaljevanju proizvodnje cementa v Trbovljah dokazuje, da želi tudi v prihodnosti obdržati to cementarno," pojasnjuje Miluch.

Reorganizacija celotne skupine

Reorganizacija ni potekala zgolj v trboveljskem Lafargeu, ampak v celotni skupini. Poslovne enote v srednji Evropi so združili v eno organizacijo, posledično pa iz Trbovelj odhajata tehnični in finančni direktor, Andrew Schmidt in Haimo Primas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.