Slovenija
22 ogledov

Brez denarja tudi študenti

Študenti, zakonik Saša Despot
Neplačil prek študentskega servisa je vse več. Recesija je tako prizadela tudi študente. Če delodajalec ne vrne napotnice se začne mediatorstvo.

Na nas se je pred kratkim obrnil oče dveh fantov, ki po končanem delu nista dobila plačila prek študentskega servisa. Lastnico podjetja so morali večkrat poklicati in jo prositi za denar. Dejala jim je, da je trenutno v manjših finančnih težavah, ter da bo denar nakazala, takoj ko bo to mogoče.

Neplačil vse več

Neplačil je v času krize vse več. Zato na študentskem servisu na posebni strani neplačniki.com, že nekaj časa objavljajo in posodabljajo seznam neplačnikov. Na omenjeni strani lahko najdete tiste delodajalce, ki napotnico vrnejo, vendar s plačilom zamujajo več kot 60 dni.

"Prvi dan naj podpišejo napotnice"

Na seznamu ni podjetij, ki ne vračajo napotnic. Nad njimi tudi nimajo nadzora. „Da ne ostanejo brez napotnice in posledično brez nakazila, je dobro, da že takoj prvi dan dela delodajalca prosijo, da jim podpišejo in ožigosajo en izvod napotnice. Tako imajo v primeru komplikacij vsaj en izvod napotnice, ki služi kot dokazilo, da so tam dejansko delali,“ nam je dejala Veronika Gerbič iz e-študentskega servisa.

Če pa se vseeno zgodi, da delodajalec ne vrne napotnice študentskemu servisu, pa Gerbičeva svetuje, da se študenti najprej sami poskušajo dogovoriti o vračilu napotnice. "Če ne gre, poskušamo še mi. In sicer se poskušamo dogovoriti o vračilu napotnice, smo kot nekakšen mediator. Nato sledi izterjava. Zgodi se, da so v ozadju še kakšne druge stvari, bolj kompleksne zadeve."

Nekatera podjetja zalagajo

Seveda pa obstajajo tudi takšni delodajalci, ki svoje obveznosti poravnajo v roku. Takšnim na servisu zneske tudi zalagajo."S tistimi, s katerimi imamo dobre odnose, ki vsak mesec plačajo izdane napotnice zalagajo zneske. vendar tudi ne vsem. Odločimo se na podlagi posameznega primera.





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.