Slovenija
4 ogledov

Brez države v Emoniko niti evra več

Emonika Arhiv Trigranita
Državna pomoč. Predlog o 30-milijonski pomoči je še v usklajevanju med ministrstvi.

"Projekt čaka na odločitev vlade. Do takrat vanj ne bomo vlagali dodatnega denarja," o gradnji Emonike z novo železniško in avtobusno postajo pravi Csaba Toth, direktor Emonike. Kljub temu nadaljujejo upravne ukrepe, povezane s pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

Že dva pogoja investitorja

Državna pomoč je tako po njegovih besedah pogoj, da bodo projekt sploh izvedli, čeprav na začetku projekta pred šestimi leti o tem ni bilo govora. Takrat je bil projekt izvedljiv in pogoji so bili sprejemljivi, pojasnjuje Toth: "Zaradi spremembe zazidalnega načrta in tehničnih pogojev Slovenskih železnic (SŽ) imamo 35 milijonov evrov povečanja na javnem delu – na železniški in avtobusni postaji. Vse te spremembe so bile zunaj nadzora in odgovornosti investitorja. Naši partnerji so počasi, a zagotovo onemogočili ta projekt." Te povečane stroške mora zdaj pokriti država. To pa ni edini pogoj Totha – projekt ne bo izvedljiv toliko časa, dokler bodo pogoji za naložbo tako neugodni, kot so danes. Na gospodarskem ministrstvu so ob tem dodali, da je pomoč Emoniki še v medresorskem usklajevanju.

Začetek naslednje leto?

Če bo vlada pomoč odobrila, bodo gradnjo začeli v začetku prihodnjega leta in končali do 2016. To bo odvisno tudi od pridobitve gradbenega dovoljenja. Vlogo za tega bodo oddali šele po pozitivnem sklepu vlade o podpori. Toth presenetljivo tudi pravi, da konstruktivno sodelujejo s SŽ: "MOL je zahtevnejša za vlagatelje, a sodelovanje poteka tudi z njimi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.