Slovenija
60 ogledov

Brez elektrike 250.000 Slovencev

Žled v Postojni Tamara Kaluža
Po Sloveniji na desettisoče gospodinjstev brez elektrike. Marsikje prekinjene ali motene tudi komunikacijske povezave. Ne dotikajte se padlih kablov!

Kot je za STA pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan,  je prizadeta praktično celotna država z izjemo Obale in Prekmurja. Ekipe, ki se na terenu spopadajo s posledicami vremenskih nevšečnosti, so preko noči zaradi varnosti večinoma prenehale z delom in bodo posredovale le v nujnih primerih. Z delom pa bodo nadaljevale takoj zjutraj.

Skupno je brez elektrike trenutno kar okoli 120.000 odjemalcev, kar je več kot desetina vseh v državi. Žled in ledeni dež sproti izničujeta napore delavcev, ki hitijo z odpravljanjem napak na povezavah. 

Več o današnjem dogajanju v povezavi z ledeno katastrofo:

Elektro Ljubljana: V temi vsa Notranjska

Na območju Elektra Ljubljane ima trenutno moteno dobavo elektrike okoli 50.000 odjemalcev, potem ko je bilo preko dneva stanje še slabše.  Zaradi izpada 110kV omrežja je brez električne energije še vedno celotno področje Notranjske.

Oskrba je po zadnjih podatkih motena 

Oskrba z elektriko je motena na območjih Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Grosuplja, Litije, Zagradca, Kamnika, Domžal, Zagorja, Trbovelj, Trebnjega, Šentjerneja, Novega mesta in tudi ponekod v Ljubljani. 

Elektro Maribor: Ob svečah 20.000 odjemalcev

Na celotnem območju Elektra Maribor brez elektrike že več kot 20.000 odjemalcev. Poledenele ceste, žled in sneg trgata drevesa, drogove električne in druge napeljave.

Brez napajanja je skoraj 500 transformatorskih postaj predvsem na širšem območju Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric. Mesta okvar so večinoma izjemno težko dostopna, kljub temu so na terenu vse njihove razpoložljive ekipe. Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je več daljnovodov brez električne energije, takšno stanje pa se lahko nadaljuje tudi v prihodnjih urah.

Elektro Gorenjska: Odpravljajo s polno paro

Brez električne energije je med 4000 in 5000 gorenjskih odjemalcev, največ na območjih Pokljuke, Jezerskega, Tržiča in Škofje Loke. 

Blejska občina tako zaradi padanja dreves prosi občane in druge, naj se ne zadržujejo v okolici Blejskega jezera.

Zaradi podiranja dreves je najtežje dostopno Jezersko. Štab tamkajšnje civilne zaščite sporoča, da je regionalna cesta Preddvor - Jezersko zaradi podrtega drevja do nadaljnjega v popolni zapori, odsvetuje pa tudi gibanje po občinskih cestah, če to ni nujno. Preskrba s hrano bo na Jezerskem zagotovljena v trgovini Jezerjan.

Elektro Celje: Zlomilo steber 110 kilovoltnega daljnovoda

Na celotnem območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je trenutno brez elektrike skoraj 25.000 odjemalcev. Najhuje je na območju Koroške, Šaleške doline in Savinjske doline. Brez napajanja je trenutno okoli 1000 transformatorskih postaj na tem območju ter na širšem celjskem območju.

V Škalah je zaradi žleda zlomilo steber 110 kilovatnega daljnovoda, zato so brez elektrike ostala naselja Škale, Šentilj, Vinska Gora, Paka pri Velenju in del Podgorja.

Elektro Primorska: Na Postojnskem bolje, težave drugod

Na območju Elektro Primorske je brez napajanja trenutno okoli 200 transformatorskih postaj oziroma 5700 odjemalcev električne energije.

Na območju Postojne mesto so uspeli odpraviti težave z napajanjem. Na postojnskem območju pa še vedno ostajajo brez napetosti daljnovodi Strmica, Hrenovice, Prestranek, Razdrto in del Postojne. Brez napajanja z električno energijo so tudi na Pivškem, v Knežaku in Košani.

Danes so brez električne energije ostali tudi v Bukovskem Vrhu in Gorenji Trebuši na Tolminskem ter na Oblakovem vrhu, Šentviški planoti in Krnicah na Idrijskem. Na Vojskem na nadmorski višini 1080 metrov so brez elektrike že od petka, podobno je tudi v Srednji in Zgornji Kanomlji ter v Idrijskih Krnicah.

Iz Elektra Primorske še sporočajo, da zaradi okvar na omrežju prihaja do pretrgov in padcev nizkonapetostnih vodov. Zato obstaja možnost, da so le-ti pod napetostjo, kar je za okolico izredno nevarno. Vse posameznike, ki se soočijo s tovrstno situacijo pozivajo, da se vodov ne dotikajo in z vsemi napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Na pomoč je sicer priskočila Slovenska vojska (SV), ki na območju Postojne in Pivke s petimi dizelskimi električnimi agregati skrbi za zagotavljanje električne energije. Na prošnjo civilne zaščite v občino Postojna prihaja še 100 vojakov, so sporočili iz SV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.