Slovenija
18 ogledov

Brez glasovanja o dokapitalizaciji

zastave pred NLB Pixsell
Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) na današnji skupščini niso glasovali o "previdnostni" dokapitalizaciji v višini 375 milijonov evrov. Uprava in nadzorni svet banke sta namreč to točko umaknila z dnevnega reda.

Minister za finance Janez Šušteršič je včeraj pojasnil, da po oceni države dokapitalizacija še ni potrebna. Banka naj po ministrovih besedah čim prej proda nestrateško premoženje, kot so nepremičnine in lastniški deleži v podjetjih. Država od NLB pričakuje tudi zaprtje nedonosnih podružnic, pa tudi izboljšanje razmerja med stroški in prihodki.

Dokapitalizacija po prenosu slabih terjatev

Država pa bo po drugi strani sodelovala pri programu prestrukturiranja, ki ga bo morala NLB uskladiti z Evropsko komisijo. Šušteršič je v petek ponovil oceno, da bi bili lahko potrebni postopki za prenos slabih terjatev pripravljeni v treh mesecih, in da bo takrat razvidna očiščena bilanca NLB.

Po njegovem mnenju bi bil za državo idealen scenarij, da se dokapitalizacijo izvede ob oz. po prenosu slabih terjatev, ko se bo dalo oceniti, kolikšna je potreba po dodatnem kapitalu. Minister je prepričan, da bi se to lahko zgodilo v pol leta, v tem času pa lahko banka posluje normalno, saj je stabilna in solventna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.