Slovenija
16 ogledov

Brez glasu proti naprej

Državni zbor Shutterstock
Poslanci so z 88 glasovi za in nobenim proti odločil, da je predlog pokojninske reforme primeren za nadaljno obravnavo.

Splošno razpravo v okviru prve obravnave reforme so poslanci opravili v torek. V njej so poslanci koalicije opozarjali na nujnost reforme za stabilizacijo pokojninske blagajne, opozicijski pa, da reforma ne bo vzdržala dolgo.

Reforma za sedem let

Alenka Bratušek (PS) je tako v torek opozorila, da iz vladnih dokumentov izhaja, da bo pokojninska blagajna po reformi vzdržna do leta 2020, kar je le sedem let. SDS je podobno kot še nekateri drugi opozicijski poslanci tudi očitala, da je na referendumu pomagala zrušiti reformo, ki jo je lani pripravila vlada Boruta Pahorja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak ji je odgovoril, da reforma leta 2011 na referendumu ni padla zato, ker so ji nasprotovali v SDS, ampak zato, ker ni upoštevala temeljnih predlogov sindikatov. Glede navedbe, da bo pokojninska blagajna po reformi vzdržna le sedem let, pa je dejal, da je to minimalna doba in da ni rečeno, da ne bo vzdržna več let.

Informativni izračun pot do ukinitve pokojninske solidarnosti?

Janko Veber (SD) je ocenil, da so osebni informativni izračuni, ki jih predvideva reforma, naslednji korak k uvedbi osebnih pokojninskih računov, s katerimi bo prišlo do ukinitve pokojninske solidarnosti. Romana Tomc (SDS) pa je nasprotno poudarila velik pomen omenjenih računov, saj da bodo vsakemu omogočili, da si sam izračuna predvideno pokojnino.

"Repiteljica težav pokojninske reforme"

Po mnenju Trude Pepelnik iz Državljanske liste je pokojninska reforma nujna, saj so se v preteklosti iz pokojninske blagajne dodeljevale tudi pravice, ki nimajo podlage v plačevanju socialnih prispevkov. Reforma se zdi nujna tudi SLS, saj lahko po besedah Jakoba Presečnika Slovenijo pomakne korak naprej pri izhodu iz krize.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je poudaril, da je pokojninska reforma v interesu upokojencev in tistih pred upokojitvijo. Jana Jenko iz DeSUS pa je dejala, da reforme ne jemljejo kor "rešiteljice gospodarske krize, ampak kot „rešiteljico težav pokojninske blagajne".
Vlada sicer omenjeno pokojninsko reformo še usklajuje s sindikati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.