Slovenija
17 ogledov

"Brez industrije je nemogoče premagati krizo"

Antonio Tajani pričakuje tedensko vinjeto za deset evrov. Žurnal24 main
Krize ni mogoče premagati brez premišljene industrijske politike in to velja tudi za Slovenijo, ki bi se lahko na primer osredotočila na turizem - to je sektor, ki je povsod v vzponu, je v Pekingu v pogovoru z STA povedal evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani.

Kaj svetujete Sloveniji v krizi za zagon industrijske politike in podjetništva?

Enako velja za Slovenijo, Italijo ali Francijo - brez industrije je nemogoče premagati krizo. Seveda pa je treba dobro premisliti, na katero industrijo se osredotočiti - turizem, živila, tekstil ... Vsaka država mora zase preučiti, kateri sektor je zanjo pomemben.

In na kateri sektor naj se po vašem mnenju osredotoči Slovenija?

Na primer na turizem. Turizem je po mojem mnenju tisti sektor, ki je povsod v vzponu. A pomembno je imeti industrijsko politiko za turizem. Turizem namreč po mojem mnenju ni storitveni, temveč industrijski sektor.

Če na primer v Sloveniji povečaš število turistov, je to pozitivno sporočilo tudi za gradbeništvo, živilski sektor, avtomobilski sektor ...

Za nas je turizem ključen, zato si tudi v odnosih s Kitajsko skupaj s kolegico za notranje zadeve Cecilio Malmström prizadevam za nova, prožnejša pravila za vizume. V Rusiji in na Kitajskem se poraja nov srednji razred, ki ima veliko denarja.

Kako ocenjujete finančni in gospodarski položaj Slovenije? Ali bo potrebovala finančno pomoč?

Slovenija je dobra država. V Sloveniji so problemi, a kriza je v vseh državah, tudi Nemčiji ni lahko. Pomembno je delati v dobro realnemu gospodarstvu. Že leta samo žrtvovanje, žrtvovanje, žrtvovanje. Sedaj je pomembno delati v dobro notranjega trga, malih in srednjih podjetij ter industrije.

To je edina rešitev, če želimo premagati krizo, če želimo več rasti in delovnih mest. Zato si prizadevam za industrijski pakt ob boku fiskalnega pakta. To bo tema vrha unije februarja prihodnje leto. Dolgo je bila industrija v kotu evropske pozornosti, zdaj se prebija proti središču.

Komentarjev 3
  • privat 17:08 20.julij 2013.

    hitro je treba to povedati našim stricom iz ozadja...na to niso še niti pomislili

  • dragec 16:06 20.julij 2013.

    To je jasno še mojo babici ki sprejme 280 EUR na mesec + varstveni dodatek 110 EUR. Ne razume pa, da ji bo oblast na jesen zmanjšala penzijo na račun ubogega gospodarstva.FARSA

  • mirko 14:34 20.julij 2013.

    "Brez industrije je nemogoče premagati krizo"..........................................................Dobro jutro.