Slovenija
15 ogledov

Brez kompromisa bo stavka

V Svizu bodo videli, ali je kompromis sploh še možen. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Če pogajalcem ne bo uspelo, se bomo odločali o stavki, je med sejo glavnega odbora Sviza dejal Branimir Štrukelj.

Vodja stavkovnega odbora javnega sektorja Dušan Miščevič je po sestanku za Žurnal24 povedal, da so sprejeli dva sklepa. "Do 1. septembra bomo določili datum stavke, do 10. septembra pa dokončno oblikovali stavkovne zahteve in napovedali stavko," pravi Miščevič in dodaja, da potreb, da bi se do septembra znova sestajali, ni, saj so naloge razdeljene in dela potekajo.

Pogovori z vlado medtem seveda potekajo: "Če ne bodo uspešni – mi se bojimo, da ne bodo – bomo primorani določiti datum stavke." Pogajalska skupina je, kot je znano, že prejšnji četrtek postavila tri pogoje za nadaljevanje pogovorov oziroma začetek pogajanj: zahtevajo sklep vlade, ki bo ministrici Pavlinič Krebsovi omogočal, da se pogaja tudi glede privarčevane vsote, umik oznake interno z vladnih izhodišč in umik tistega dela novele zakona o plačah v javnem sektorju, ki se nanaša na položajni dodatek.

Namige, da naj bi finančni minister Križanič omenil, da bi vlada vendarle lahko nekoliko popustila, je Miščevič pospremil z besedami, da uradnega obvestila o tem še niso prejeli in ga tudi ne morejo komentirati.

 O stavki tudi Sviz
"Glavni odbor Sviza, ki se je danes sestal na izredni seji, je pogajalce za pogajanje z vlado o znižanju plač pooblastil, da se z vlado pogajajo o vseh predlogih. Vendar pod dvema glavnima pogojema: prvi je, da  vlada umakne ultimat in se pogaja tudi o stopnji znižanja plač, ne samo o načinu znižanja.
Drugi pogoj pa je, da vlada zaposlenim zagotovi, da bo v času gospodarske rasti uslužbencem vrnila pravice, ki bi se jim zaposleni v času krize odpovedali. Če pogajalci z vlado ne bodo uspeli doseči kompromisa, se bo sindikat Sviz odločal o stavki,"
je novinarjem povedal Branimir Štrukelj.

Skupna akcija bo nujna
Štruklja smo še pred zasedanjem glavnega odbora povprašali, ali se bodo v Svizu usklajevali tudi s pogajalsko skupino Janeza Posedija. "To bo nujno v primeru zaostritve razmer," je odgovoril Štrukelj. Na sklepe, ki jih bo Posedijeva skupina sprejela na današnjem posvetu, se bo po Štrukljevih besedah verjetno odzvalo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki bo zasedalo v četrtek, ko bo zasedala tudi vlada.

Bo vlada vsem vzela enako?
Pri tem je izpostavil, da jim vlada še vedno ni odgovorila, kako si predstavlja pravično razporeditev bremen krize. Po njegovem mnenju je tu zelo pomembno vprašanje, ali bo vlada s svojimi rezi posegla tudi v plače funkcionarjev, poslancev, ministrov, županov, uradnikov na raznih uradih, agencijah, v javnih podjetjih ... "Tu je očitno muca pojedla jezik vladi, da bi nam pojasnila, kako bo to videti," je kritičen Štrukelj. Zadovoljivo ni odgovorila niti na vprašanje, kako bo z razdelitvijo bremena na tiste, ki ga lažje nosijo.

"Bomo obdavčili tistih nekaj odstotkov najbogatejših, ki imajo jahte, ki so prejemali visoke nagrade, kapitalske dobičke ... ali bomo rekli, da je to nepomembno, kar je perverzen odgovor. Vse to moramo vedeti, da bi lahko potem dosegli kompromis," pravi glavni tajnik Sviza.

Odgovore vladi pripravlja tudi Posedi
Po besedah Posedija bodo najprej ocenili četrtkove pogovore z vladno stranjo, predlog pa bo šel verjetno "v smeri, da stavkovni odbor preveri, kaj vse je treba opraviti in izpolniti, da lahko izpeljemo stavko". Pojasnil je, da je izvedba stavke relativno zahtevna in zanjo je, sploh glede na dopuste, potrebnega relativno veliko časa. Sestanek bodo začeli danes ob 12. uri, kakšen bo rezultat, pa Posedi ni znal napovedati, saj je vse odvisno od tega, kako se bo odločilo članstvo. Zaradi tega tudi ni mogel reči, kdaj bodo sestanek v skupini končali.

Je dialog sploh možen?
Po predvidevanjih vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića bodo ocenili, ali so glede na vladin ultimat nadaljnja pogajanja sploh še možna. Če bo ocena, da to ni mogoče, bo stavkovni odbor stopil v ospredje in članstvo pozval, naj se opredeli do vladnih predlogov in podpore sindikalnim dejavnostim, nato pa, če bo volja članstva takšna, bodo izvajali aktivnosti, da njegove interese zavarujejo, pojasnjuje Miščević.

Posedijeva pogajalska skupina je v četrtek prva zapustila pogovore z vladno stranjo, še pred tem pa je postavila tri pogoje za morebiten začetek pogajanj: sklep vlade, ki bo ministrici za javno upravo omogočal, da se pogaja tudi o vsoti, ki naj bi jo privarčevali; umik oznake interno z vladnih izhodišč in umik dopolnila k 9. členu novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanaša na položajni dodatek in je bil na predlog koalicijskih poslancev na matičnem parlamentarnem odboru vključen v zakon.

Vlado naj bi s sindikalnimi pogoji in zahtevami po dodatnih pojasnilih ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs seznanila na seji v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.