Slovenija
58 ogledov

Brez kosila: Ustrezno

Kot smo 19. junija razkrili v Žurnalu, so na OŠ Danile Kumar od 1. septembra do Žurnal24 main
Strokovno mnenje. 
Kazen, po kateri poreden učenec za en teden ostane brez kosila, je ustrezna.

Zavod RS za šolstvo ugotavlja, da je vzgojni ukrep, ki ga je Osnovni šoli (OŠ) Danile Kumar uvedla maja lani, "v teh okoliščinah ustrezen. "Če pa bi se te spremenile (povečanje jedilnice, večji časovni okvir za delitev kosil in podobno), se lahko najde morda še kakšen ukrep, ki bo učinkovitejši," je zapisala Nevenka Štraser, višja svetovalka področja I, sicer predstojnica območne enote v Slovenj Gradcu.

Kot smo pisali, so na OŠ Danile Kumar v tem šolskem letu 12 učencem odvzeli pravico do prejemanja kosila za en teden, ker so večkrat imeli nespoštljiv odnos do hrane in so kršili pravila ter so bili zato trikrat zapisani. Štraserjeva ocenjuje, da šola skrbi tudi za dobro posameznika, ne le skupine; ne bi bilo presenetljivo, če bi otrok moral zapustiti prostor in omogočiti kulturno uživanje obroka vsem drugim, a pri obstoječem ukrepu šola kršitelju "da še drugo in tretjo možnost, da svoje vedenje kontrolira".

Inšpektorat svetuje
Inšpektorat za šolstvo pa je ugotovil, da šola ni kršila zakona in vsem učencem zagotavlja obvezno šolsko malico. Vendar začasnega odvzema pravice vstopa v jedilnico in prepovedi kosila ni navedla med vzgojnimi ukrepi, temveč pod točko, ki opisuje red v jedilnici. Zato mora dopolniti vzgojni načrt ter pravila šolskega reda, in sicer v poglavjih, s katerimi ureja vzgojne dejavnosti; tako bo zagotovila skladnost vsebine obeh dokumentov z zakonom o osnovni šoli. Inšpektor je šoli podal tudi predloge, med njimi, naj namesto prepovedi kosila sprejmejo takšne vzgojne ukrepe, ki bodo učencu pomagali izboljšati vedenje in razumevanje, da je hrana vrednota.

Bo kazen ostala?
Vzgojni načrti za prihodnje šolsko leto se bodo potrjevali šele septembra.
Mojca Mihelič, ravnateljica OŠ Danile Kumar, pravi, da bo ukrep odvzema kosila za skrajne kršitelje ostal, dokler skupaj s starši ne najdejo boljše rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.