Slovenija
21 ogledov

Brez kredita ne bo nič

Gradbeno jamo HE Krško je septembrska voda izdatno zalila, zato je bila zamuda p Žurnal24 main
Za gradnjo infrastrukture ob elektrarnah potrebuje deset milijonov kredita.
10 milijonov evrov Infra potrebuje za nadaljevanje del.

Če kredita ne bo, se bo gradnja infrastrukture ob hidroelektrarnah (HE) zelo upočasnila, pa tudi pogodbe z izvajalcem za gradnjo akumulacijskega bazena HE Krško ne moremo podpisati,” je za Žurnal povedal direktor Infre Vojko Sotošek. Kot najugodnejši ponudnik za izgradnjo bazena je bil izbran novomeški CGP, a sta se na izbor pritožila Primorje in Radok; zadnji je revizijo zahteval še za Primorje.

Potrebuje soglasje države
Infra je za dolgoročni kredit v višini deset milijonov evrov za financiranje vodne, državne in lokalne infrastrukture za HE Krško v letu 2011 že poleti dobila pozitivno mnenje ministrstva za okolje in prostor (MOP). Na podlagi zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save mora država jamčiti za kredit. Na pobudo računskega sodišča pa je prav ta zakon v postopku ustavne presoje.

Lahko se zaplete
Vlada se do zahtevka računskega sodišča po ustavni presoji določenih členov omenjenega zakona do zdaj še ni opredelila. “Zato je lahko vprašljiva tudi pravna podlaga za izdajo soglasja k zadolžitvi podjetja Infra,” ugotavljajo na vladi. V izogib zapletom naj bi vlada vendarle potrdila, da je zadolžitev Infre edini možni način financiranja, da se investicijski cikel ne ustavi.

Za Krško da, za Brežice ne
Zakon v taki obliki pa naj bi veljal le še za HE Krško. “Do konca leta naj bi MOP pripravilo spremembe zakona in ga vladi predložilo v obravnavo,” napovedujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.