Slovenija
195 ogledov

Brez nadzora in kazni

Šmartinsko jezero. Gregor Katič
Divja kopališča. Opozorilne table s prepovedmi ne zaležejo. Kaznovanja niso predvidena.

Vroče je, zato nisem dolgo razmišljal, ali bom skočil v jezero ali ne,” nam je zaupal Darko Lovre, kopalec, ki smo ga ujeli med namakanjem v Šmartinskem jezeru, kjer je mogoče opaziti številne kopalce. Podobno je te dni ob Velenjskem in Slivniškem jezeru v Občini Šentjur.

Redarji jih ne preganjajo

Kopalcev table z napisi, ki jih opozarjajo, da se kopajo na lastno odgovornost, ne motijo. “Sem prihajam že nekaj let. Mir je, osvežim se, preberem kakšno knjigo in še brezplačno je,” je povedala Alja Draksler, ki smo jo srečali ob nabrežju reke Savinje, kjer prav tako ne manjka kopalcev.

Kot je pojasnil Vinko Andoljšek, vodja celjskega mestnega redarstva, kopalcev ne preganjajo.“To ni v naši pristojnosti,” je dejal in dodal, da zato tudi ni glob. Na Velenjskem jezeru za red skrbijo varnostniki Premogovnika Velenje (PV).

Ti le varujejo ta prostor pred objestneži, sicer pa menimo, da bi bila škoda, da ljudje ne bi koristili lepot šaleških jezer,” je povedala Tadeja Mravljak Jegrišnik iz PV. Tovrstnih kopalcev ne kaznuje niti policija. “Kvečjemu jih opozarjajo, naj bodo previdni, ali na nevarnosti, ki jim pretijo,” je pojasnila Nuška Tavčar z Generalne policijske uprave (GPU).

Utopitve se zgodijo

Lani smo na našem območju obravnavali primer utopitve moškega, ki je plaval v Šmartinskem jezeru,” je povedal Dušan Marat s Policijske uprave Celje. Pred slabima dvema letoma je bila za turista usodna tudi gramoznica v Dupleku pri Mariboru, kjer sicer želijo območje urediti v turistično-rekreacijski center, a projekt za zdaj stoji. V gramoznici v Hočah ni bilo še nobene utopitve.

Ob vodi so opozorilne table, nadzor pa opravljajo inšpektorji in policisti,” je razložila Irma Bračko, direktorica hoške občinske uprave. Dodala je, da je koncesijo za upravljanje gramoznice pridobila Ribiška družina Maribor.

Voda je lahko oporečna

Da na vseh divjih kopališčih ne opravljajo analiz vode, pa opozarjajo tudi strokovnjaki zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV). “V takšnih vodah se ne potapljajte in ne skačite vanje, še posebno ne tam, kjer je voda motna. Če imate kakšna kožna vnetja ali rane, se kopanju raje odpovejte, če pa se že kopate, se po prihodu domov temeljito oprhajte,” svetuje Simona Uršič z ZZV Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.