Slovenija
18 ogledov

Brez napredka

Du%C5%A1an Mi%C5%A1%C4%8Devi%C4%8D Žurnal24 main
Sestala sta se vladna pogajalska skupina in stavkovni odbor.

Na sedežu vlade so se začela prva pogajanja med stavkovnim odborom dela sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Dušan Miščevič, in vladno pogajalsko skupino, ki jo vodi generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Stavkovni odbor in vladna pogajalska skupina sta pogajanja začela natanko teden dni pred napovedano stavko v javnem sektorju. Po besedah Miščeviča obstaja verjetnost dogovora, če bo vlada le pokazala nekaj dobre volje in izpolnila zahtevo, da se dinamika izplačil plačnih nesorazmerij nadaljuje.

Brez napredka
Po pogajanjih je napoved stavke v javnem sektorju za 27. september še aktualna. Pogajalski skupini še nista dosegli nobega napredka. Sindikalna stran je vladni predstavila stavkovne zahteve, vlada pa se glede svojega predloga ni izjasnila. Stavkovni odbor pričakuje, da bo vlada približevalni predlog predstavila danes. Pogajanja med vlado in stavkovnim odborom bodo potekala vsak dan vse do petka

Zaskrbljeni mesarji
Zaradi morebitne stavke so skrb izrazili slovenski mesarji. Če bi stavkali veterinarji, klanje goveda, prašičev in perutnine ne bi bilo možno, kar bi povzročilo neposredno in posredno škodo, opozarjajo v GIZ Mesna industrija Slovenije. Veterinarji morajo opravljati predpisane monitoringe, ki omogočajo promet z mesom in izdelki na trgu EU ter certificiranje za izvoz mesa in izdelkov v tretje dežele.

Onemogočen bi bil promet z mesom in izdelki na notranjem trgu in v izvozu, poleg tega promet z jajci, krmo. Poleg izpada prihodka, ki bi v primeru enotedenske stavke znašal najmanj 13 milijonov evrov, bi prišlo do podvojene škode, saj bi kupci nabavili meso in izdelke v drugih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.