Slovenija
12 ogledov

Brez neupravičenih

Mandatarska seja Saša Despot
Poslanci. Kazni za njihovo odsotnost s sej so, preverjajo jih ne.

Po starem. Čeprav je tako v zakonu o poslancih kot v poslovniku državnega zbora opredeljeno, da morajo biti poslanci za neupravičeno odsotnost s sej kaznovani, državni zbor njihove navzočnosti ne preverja.

Manjkali so štirikrat

Poslanec mora odsotnost vnaprej sporočiti predsedniku državnega zbora (DZ). Če tega ne stori, se mu zniža plača ter mu ne pripadajo regres za prehrano in potni stroški. A neupravičene odsotnosti se preverjajo le ob prekinitvi seje ob tretjem ugotavljanju navzočnosti pri glasovanju zaradi nesklepčnosti. V prejšnjem mandatu se je to zgodilo štirikrat.

Iz DZ nam sicer niso želeli odgovoriti, ali bo novi predsednik parlamenta Gregor Virant način ugotavljanja navzočnosti spremenil in na tem področju uvedel strožji nadzor. Sporočili so le, da “predsednik DZ v tem mandatu opaža občuten pozitiven premik glede navzočnosti poslank in poslancev na sejah zbora ter upa, da bo tako tudi ostalo”. Poslanci svojo nenavzočnost v dvorani sicer večinoma upravičujejo s tem, da sejo spremljajo iz svojih pisarn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.