Slovenija
22 ogledov

Brez njih bi bilo huje

Zaradi eksplozije in požara je na obmožju Železarne Ravne izpadla električna ene Žurnal24 main
Eksplozija in požar. Posredovali so poklicni gasilci, ki jim grozi ukinitev. Za zdaj imajo pogodbo o delovanju do konca leta.

“Če nas ne bi bilo, ker nas želijo ukiniti, bi se lahko slabše končalo,” je prepričan Vinko Salčnik, vodja gasilske intervencije Poklicne gasilske enote Ravne na Koroškem ob včerajšnji eksploziji in požaru na območju Železarne Ravne.

Za zdaj do konec leta
Ravno na tem območju namreč že od lani vedno več podjetij odpoveduje pogodbe o sodelovanju s poklicnimi gasilci, kar za njih pomeni vedno manj sredstev in posledično morda likvidacijo.

13 tisoč evrov je znašala neposredna materialna škoda na obeh transformatorskih postajah.

Roman Lupuh, direktor omenjenega gasilskega zavoda, pravi, da poklicni gasilci močno pripomorejo, da se takšne nesreče ne razvijejo v kaj hujšega. “Res je, da Petrol Energetika, kjer je eksplodiralo, ni tako kritičen, vendar lahko trdim, da so poklicni gasilci nujno potrebni v našem okolju,” dodaja Lupuh.

Kot smo že poročali, so že lani občinski svetniki Občine Ravne na Koroškem razpravljali, da bi zaradi pomanjkanja denarja poklicne gasilce ukinili. Temu niso bili naklonjeni občani, gasilci pa so opozarjali, da bi s tem raven požarne varnosti v tej občini in okoliških močno padla. “Za zdaj so nam z aneksi pogodbo podaljšali do konca leta. Za naprej ne vemo, ali bomo še obstajali,” pravi Salčnik.

Razneslo transformatorja
V nedeljo ob 0.22 je eksplodiralo in zagorelo na dveh transformatorskih postajah na območju Železarne Ravne, kjer so posredovali poklicni gasilci. “Na kraj so bili napoteni tudi policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem. Požar je deloma pogasil protipožarni sistem, v celoti pa ob 1.30 gasilci. Policisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da je eksplodiralo in zagorelo na transformatorski postaji v jeklarni 2 Metala Ravne in na centralni transformatorski postaji Petrola Energetike,” so sporočili iz Policijske uprave Slovenj Gradec. Gasilci so ostali na kraju do 4. ure zjutraj. Vzrok eksplozije in požara je bil po ugotovitvah policije kratek stik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.