Slovenija
133 ogledov

"Brez obvoznice bo zastal!"

"Razlastitve so seveda mogoče, a trajajo leta, časa pa ni več veliko, pravi Jure Žurnal24 main
Južna obvoznica. Težave z odkupi zemljišč. Lahko izgubijo evropski denar.

 

 "Na Betinu smo še vedno v fazi dogovarjanja in ni jasno, ali nam bo uspelo. Gre za nasprotovanja nekaj lastnikov, ki zahtevajo prestavitev krožišča," je pred dnevi o odkupih zemljišč za začetek gradnje blejske južne obvoznice povedal Jure Pejanovič z Direkcije RS za ceste (DRSC) in poudaril, da brez odkupljenih zemljišč ne morejo pridobiti gradbenega dovoljenja in začeti gradnje krožišča na Betinskem klancu, ki bi ga že morali graditi.

40 milijonov evrov bo stala gradnja tri kilometre dolge južne obvoznice. Zaradi gradnje bodo morali porušiti eno hišo in odkupiti 288 parcel.

Lastniki zemljišč zahtevajo prestavitev predvidenega krožišča, kar pa po mnenju projektanta ni mogoče, saj za to ni dovolj prostora, poleg tega bi morali pripraviti tudi nov projekt.

 

"To pomeni, da bi blejsko zgodbo premaknili za deset let nazaj. Do leta 2013 moramo podpisati izvajalske pogodbe, drugače blejske južne obvoznice ne bo," je pojasnil Tomaž Willenpart, vodja sektorja za investicije na DRSC. Če v dveh letih ne bodo pridobili gradbenega dovoljenja, bodo evropska sredstva za blejsko obvoznico izgubljena.

Razlastitve so seveda mogoče, a trajajo leta, časa pa ni več veliko.
Jure Pejanovič z DRSC
"Vsi smo za, ko pa mora čez naša dvorišča, je pa vsega konec," je težave z odkupi komentiral Willenpart in dodal, da bo država, če bi izgubili evropski denar, težko zbrala 40 milijonov evrov, kolikor bo stala obvoznica.

Dogovor boljši od razlastitve
"Prepričan sem bil, da smo se tudi s štirimi lastniki, ki ne želijo podpisati, že uskladili, a kot kaže, ni tako. Nočem razlastitev in upam, da se bodo vendarle omehčali. V naslednjih dneh se bom še enkrat sestal z njimi, drugega pa občina ne more storiti, saj zemljišča odkupuje država," je v petek pojasnil blejski župan Janez Fajfar in dodal: "Če zamudimo ta vlak, bo to usodno za razvoj Bleda. Bled bo brez obvoznice zastal!"

Na DRSC in občini upajo, da jim bo uspelo odkupiti zemljišča; z družino Potočnik, lastnico edine hiše, ki jo bodo morali porušiti, pa bodo v kratkem podpisali pogodbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.