Slovenija
22 ogledov

Brez odločitve o davku na nepremičnine

Vlada Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Vlada je potrdila predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in sprejela program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico. O davku na nepremičnine bodo odločali čez teden dni.

Vlada je na današnji seji potrdila predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Popravljeni zakonski predlog podaljšuje skupno odsotnost staršev z dela, očetovski dopust pa se širi na 30 dni plačanega dopusta. Do 20 odstotkov višjega otroškega dodatka zaradi nevključenosti otroka v vrtec bodo upravičeni tudi otroci po tretjem letu starosti.

Predlog zakona uvaja nov sistem ureditve dopustov ob rojstvu otroka. Deli jih na materinski, očetovski in starševski dopust. Materinski in starševski dopust ostajata individualna in načeloma neprenosljiva pravica staršev. Materinski dopust, ki je bil prej porodniški dopust, ostaja 105 dni, 15 dni pa mora mati obvezno izkoristiti.

Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, ki je bil prej dopust za nego in varstvo, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater 130 dni starševskega dopusta. Tako se zadosti neprenosljivim 30 dnem po evropski direktivi za mamo, za očeta pa se direktivi zadosti v obliki očetovskega dopusta.

Mariboru 32 milijonov evrov

Vlada je sprejela program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013-2018. Gre za enega od junija sprejetih sedmih ukrepov razvojne podpore temu območju v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov. Ta sredstva je mogoče tudi do desetkratno oplemenititi, je prepričan gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Vrednost danes sprejetega programa, ki se osredotoča na subvencije podjetjem za naložbe in usposabljanje, institucionalno krepitev regije ter pomoč pri pripravi ključnih regijskih projektov na problemskem območju, ki zadevajo gospodarstvo in človeške vire, je 32 milijonov evrov. Od skupne vrednosti 32 milijonov evrov je za leto 2014 predvidenih 6,5 milijona evrov, po 6,4 milijona evrov v letih 2015, 2016 in 2017 ter 6,3 milijona evrov v letu 2018.

Prvi razpis bo objavljen že letos, je napovedal Stepišnik. Kot je dodal, se bodo lahko prijavila mala, mikro in srednja podjetja in tudi samostojni podjetniki. Ustanovljena morajo biti vsaj leto dni in imeti vsaj dva zaposlena, prednost pa bodo imela tista, ki so bolj konkurenčna na trgu, je dejal Stepišnik.

Na mestni občini Maribor so odločitve vlade zelo veseli, več pa za zdaj ne komentirajo. Tudi na Mariborski razvojni agenciji so novice o pomoči veseli, podrobneje pa bodo o programu in nadaljnjih akcijah povedali v petek na novinarski konferenci.

Komentarjev 4
  • privat 19:13 10.oktober 2013.

    vidim kdo vse sedi za temi mizami...to bo 100% hujši kakor hitlerjev zakon...!

  • dragec 08:41 10.oktober 2013.

    kako bi obdavčili zrak, ki ga udihamo. Mogoče bi naredili izračun na podlagi kapacitete pljuč.

  • Johan Spohan 08:03 10.oktober 2013.

    Oblast bo tako z davkom na neprimičnine pokrila likvidacijo privatnih bank. Tako bodo lastniki nepremičnin dali denar za bogate lumpe. To je hudodelska združba ne pa od ljudstva izvoljena oblast. Že več kot dvajset let vse vrste političnih strank nastalih ...prikaži več iz ene partije kradejo in si izmišljuje nove vrste prispevkov in davkov in uspešno vodijo k propadu.