Slovenija
52 ogledov

Brez partneric nista hotela živeti

Poskus samomora pred Grand hotel Portorož Suzana Kos
Obup. V treh dneh sta po prepiru s partnericama dva mlada fanta skočila v smrt. Agresivnost. Od deset do 15 odstotkov moških se na konec zveze odzove agresivno.

"Ljudje se na huda stresna doživetja, kot je razpad ljubezenskega razmerja, odzovemo različno; nekateri so borci, drugi pa begavci – sem spadajo tudi tisti, ki storijo samomor oziroma ga poskusijo storiti, ker s tem na neki način pobegnejo," dva tragična dogodka v zadnjih dneh komentira psihiater Slavko Ziherl.

V soboto zjutraj se je po prepiru z dekletom s tacenskega mostu v Savo pognal 20-letni fant, ki ga še vedno niso našli. Sorodniki so se po naših informacijah za pomoč obrnili k jasnovidkama; ena od njiju napoveduje, da bodo fanta našli v četrtek, okoli 50 kilometrov nižje, kot so ga iskali doslej.

V ponedeljek pa se je s petega nadstropja portoroškega hotela vrgel 28-letni gost z Dolenjskega, ki se je prav tako sprl s partnerico. Priče so povedale, da je bil po padcu pri zavesti in da je bilo zaznati močan vonj po alkoholu. Da se bo vrgel z balkona, naj bi po neuradnih informacijah napovedal receptorki Grand hotela Portorož. V družbi Istrabenz Turizem, kamor spada ta hotel, informacij ne dajejo.

Dolenjec je dobil hude poškodbe, tudi glave. Njegov padec je ublažila steklena streha hotelske kavarne, ki se je ob močnem udarcu razbila, nesrečnik pa je obležal na tleh lokala.

Alkohol za vse potrebe

"Podatek o zaužitem alkoholu je mogoče umestiti v standardni kontekst slovenskega okolja, v katerem so ljudje navajeni svoje čustveno razpoloženje opremiti s pitjem alkohola. Če smo veseli, kaj popijemo, v alkoholu pa prav tako utapljamo žalost. Alkohol lahko razpoloženje za kratek čas malo popravi, vzroka depresije pa seveda ne odpravi, temveč le odplakne strah in duševne zavore pred dejanjem," pojasnjuje Ziherl. Največ nasilnih dejanj se zgodi prav pod vplivom alkohola in samomor je hudo nasilno dejanje proti samemu sebi, še definira.

Moški agresivneje

Na razpad ljubezenskega razmerja se moški odzovejo agresivneje kot ženske. Kar nekaj primerov je, ko zapuščeni partnerji obračunajo z novimi izbranci svojih nekdanjih partneric. "Saj večina moških ne leta naokoli z nožem in pištolo – to so res posebne osebnosti, ki so nagnjene k nasilju in hitremu sproščanju tega. Je pa iz povsem genetskih vzrokov agresivnega odzivanja res več pri moških; od deset do 15 odstotkov moških se agresivno odzove na 'tekmeca', torej svojega naslednika," povzema raziskave psihiater.

Nujno po pomoč

Tako partnerici obeh fantov kot njihovi sorodniki se bodo spopadli z močnim občutkom krivde, kar je po strokovnjakovem mnenju logično, a povsem neupravičeno. "Pri samomorilskem dejanju je namreč ključna odločitev človeka, ki je to storil. Absolutno svetujem, naj se sorodniki obrnejo po pomoč k terapevtu, ki bo te občutke krivde postavil v pravi kontekst," poudarja Ziherl.

Komentarjev 7
  • Stolp 15:29 21.december 2011.

    Noben psihiater ne bo nikoli povedal bistva duševnih motenj, depresij, agresije in samomorilnih misli t.j. pomanjkanje ljubezni DO SAMEGA SEBE, pomanjkanje samozavesti. Da moraš predno ljubiš drugega najprej ljubiti sebe, da ne iščeš ljubezni pri drugih ampak pri sebi in ...prikaži več do sebe. Da moraš najprej zase poskrbeti šele potem za druge. Šele potem lahko zares ljubiš druge.Ne nikoli tega ne bo noben psihiater rekel. Kaj hujšega! Potem bi polovico psihiatrov zaprlo svoje ordinacije oz. ostali brez služb. Zdravili bi res samo še tiste rprave duševne bolezni kot so shizofrenija in podobno, duševnih motenj pa bi bilo drastično manj. Tudi farmacevtska industrija bi izgubila veliko.Zato dragi slovenčki vam tega ne bo nihče povedal, ne glede na politično barvo...

  • tralala 11:19 21.december 2011.

    Seveda ne! Dobre novice niso tako sočne kot slabe/bizarne/perverzne/bedaste.

  • Glas-ovir 10:12 21.december 2011.

    In da je zadeva še biolj morbidna, nastavlja svoj lonček zraven LDS-jevski voluhar Ziherl. Izgleda, da mu posel ne gre, potrebuje stranke!