Slovenija
101 ogledov

Brez plač 200 ljudi

V. d. direktorice Občinske uprave Logatec Nevenka Malavašič in župan Berto Menar Žurnal24 main
Brez denarja? Na občini pravijo, da imajo blokiran račun, na ministrstvu za finance pa, da imajo na računu 285 tisoč evrov.

S prodajo nad dolg.

Plačilo dolga.            Berto Menard, župan Logatca, pravi, da dolga ne bodo mogli odplačati v enkratnem znesku. Del bodo poravnali, ko bodo prodali dva hektara veliko zemljišče, za katerega naj bi iztržili 1,6 milijona evrov. "Zanimanje je, vendar je tudi recesija," je na vprašanje, v kateri fazi je dogovor o prodaji, odgovoril župan.

Logatec. Okoli 200 ljudi v občinski upravi, vrtcih in knjižnici danes ne bo dobilo plač. Na Občini Logatec kot razlog navajajo blokiran račun zaradi izvršbe po izgubljeni tožbi s Petrolom. "Nihče od nas si ni predstavljal, da bi se lahko zgodila popolna blokada računa. Upamo, da bomo še danes ali najpozneje jutri prejeli sklep, da lahko razpolagamo s sredstvi, ki jih prejemamo od države in so trenutno zadržana," je pojasnila vršilka dolžnosti (v. d.) direktorice občinske uprave Logatec Nevenka Malavašič. Maja Lukan Lapornik, na občini zadolžena za splošne, pravne in kadrovske zadeve, pa je dejala, da imajo račun še vedno blokiran zato, ker so sodišča počasna pri odločanju.

Ni razloga za neizplačilo
Vendar so na ministrstvu za finance povedali, da je imela Občina Logatec v petek na računu 285 tisoč evrov: "S temi sredstvi primerne porabe občina prosto razpolaga, zato ne vidimo razloga, da ne bi mogla izplačati plač."

Kot so dodali, se na občini popolna izvršba oziroma rubež, ki bi povzročal motnje v tekočem poslovanju, ne bi smel zgoditi. Občine imajo namreč vedno na voljo tako imenovana sredstva primerne porabe, ki so namenjena financiranju oziroma opravljanju njenih temeljnih nalog. Poleg tega je v zakonu o izvršbi in zavarovanju zapisano, da sredstva, ki jih občina potrebuje za opravljanje temeljnih dejavnosti, niso predmet izvršbe.

Zarubili 75 tisoč evrov
Na ljubljanski upravi za javna plačila so povedali, da so do petka na podlagi sklepa o izvršbi občini zarubili 75 tisoč evrov. Pri tem so upoštevali omejitev izvršbe na sredstva občine, ki so namenjena financiranju primerne porabe. Kljub temu na občini trdijo, da teh sredstev nimajo in tako ne morejo izplačati plač, za kar bi potrebovali okoli 550 tisoč evrov.

2,2 milijona evrov z obrestmi bo morala občina plačati Petrolu.

Poleg tega so na občini naredili še eno napako. Ko je sodišče izdalo sklep o izvršbi, je občina 20. marca poslala ugovor, vendar v njem ni navedla, koliko sredstev potrebuje za normalno delovanje oziroma koliko sredstev ji ne smejo rubiti. To je storila šele 1. aprila po pozivu sodišča.

Izvirni greh vseh težav na občini je izgubljena tožba proti Petrolu; ta je leta 1993 v Logatcu za 129 tisoč evrov kupil sedem tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki ga je potem vrnil. Zdaj bi mu morala občina za kupnino in zamudne obresti plačati slabih 2,2 milijona evrov. Na občini sicer upajo, da se bo sodišče strinjalo z njimi in da bo dolg “le” dober milijon evrov. Na Petrolu pravijo, da lahko občina dolg poravna tudi s prodajo kakega drugega zemljišča in da je možno izplačilo po obrokih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.