Slovenija
20 ogledov

Brez plač na dopust

sta_vegrad3_mm_120208 Žurnal24 main
Težave. 
Na plače čakajo v Vegradu ter podjetjih Inde in Bohor les, kjer so delavce poslali na dopust.

˝Časi so se spremenili. Delavci niso več pri volji za takojšno revolucijo, če ni plač. Raje potrpežljivo čakajo – tudi 33 delavk vranskega podjetja Inde, kjer imajo do avgusta dela dovolj, plače pa jim izplačujejo z zamikom; a vendarle jih,” je za Žurnal24 povedal sindikalist Mirko Hirci iz celjske območne organizacije (OO) Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Trenutno čakajo na plačilo italijanskega poslovnega partnerja, in če bo ta denar res nakazal, bodo morda plače na računih delavcev že jutri.

Iz proizvodnje v hotel?
Plač pa zagotovo ta teden ne bo prejelo okoli 50 delavcev mestinjskega podjetja Bohor les, ki jih je direktor Peter Pusser poslal na dopust.

“Če mu plač ne bo uspelo zagotoviti niti v ponedeljek, bo v torek na sodišču vložil predlog za stečaj,” nam je povedal Srečko Čater iz OO ZSSS in dodal, da ga čudi, kako da je delavce pustil brez plač, sam pa najel nekdanji Hotel Turška mačka v Celju.

O tem, ali se namerava iz lesarske proizvodnje preusmeriti v hotelirstvo, smo Pusserja želeli vprašati tudi mi, a se na naše telefonske klice ni odzival.

V Vegradu tišina
V molk pa so se zavili tudi v Vegradu, kjer so delavcem v proizvodnji zagotovili le del marčevskih plač, v režiji pa jih še čakajo. To nam je – potem ko se Samo Mastnak, predsednik podjetniškega sindikata, na klice ni odzival – povedal Oskar Komac, sekretar sindikata delavcev gradbene dejavnosti.

“Sicer pa se bo že prihodnji teden sestal nadzorni svet, ki bo razpravljal tudi o programu prestrukturiranja. Ta predvideva zmanjšanje števila zaposlenih s 1.700 na okoli tisoč, med prvimi pa naj bi delo izgubili delavci z začasnimi delovnimi dovoljenji,” je dodal Komac.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.