Slovenija
4055 ogledov

"Brez Počivalškovih navodil te pogodbe ne bi izpolnil"

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Zakrajšek po navodilih Počivalška in Podobnika privilegiral točno določena ponudnika in omogočal neenakopravno obravnavo ostalih ponudnikov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pravnomočno ugotovila, da je nekdanji direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZRSBR) Anton Zakrajšek pri sklepanju poslov s podjetjema DOBNIK TRADE trgovina in storitve, d. o. o., in genEplanet diagnostika, d. o. o., kršil integriteto. 

Priviligiran točno določeni ponudnik

Zakrajšek je v primeru posla s podjetjem DOBNIK TRADE trgovina in storitve, d. o. o., najprej sklenil pogodbo, ki je glede določil zavarovanja odstopala od drugih sklenjenih pogodb ZRSBR, nato pa je po prejemu izjave z notarsko overjenim podpisom, ki je predstavljalo neustrezno zavarovanje, odredil izplačilo avansa.
To je storil kljub opozorilu uslužbenca ZRSBR o neustreznosti zavarovanja. Prav tako je sklenil pogodbo za nabavo zaščitnih sredstev s podjetjem genEplanet diagnostika, d. o. o. in odredil izplačilo 100 % avansa ob dogovorjeni predložitvi bančne garancije zgolj v višini 50 % vrednosti avansa kljub opozorilu uslužbenca ZRSBR. Komisija je v obeh primerih ugotovila, da je Zakrajšek privilegiral točno določenega ponudnika in omogočal neenakopravno obravnavo ostalih ponudnikov.

Navodilo ministra ne razbremeni odgovornosti

Kot je KPK pojasnik Zakrajšek, je v primeru posla z dobaviteljem genEplanet diagnostika, d. o. o., očitana dejanja izvršil po navodilu ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.  Kot pojasnjujejo na KPK, to ne spremeni dejstva, da gre za kršitev. Odločitev o podpisu ali zavrnitvi podpisa pogodbe, kot tudi o izplačilu avansa, je bila namreč izključno v pristojnosti direktorja ZRSBR in ga zato telefonski klic oziroma navodilo ministra ne more razbremeniti odgovornosti.

Podobnik grozil

Za podjetje Dobnik trade pa je posredoval predsednik zunajparlamentarne stranke SLS Marjan Podobnik, ki naj bi po poročanju TV Slovenija, na Zakrajška pritiskal, naj sklene posel s tem podjetjem. Pri tem naj bi mu grozil s premierjem Janezom Janšo, s Počivalškom in z izgubo službe. 

"Izredne razmere omogočajo večjo možnost zlorab"

"V obeh postopkih je Komisija upoštevala resnost in izrednost situacije, v kateri je bilo treba ravnati hitro in učinkovito ter je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov. Prav tako Komisija razume, da so v takšnih okoliščinah različni državni organi v postopkih pomagali ZRSBR, ki mu je bila dodeljena pristojnost za nabave zaščitne opreme. Vendar pa je v času izrednih razmer, ki omogočajo večjo možnost morebitnih zlorab, treba na vsebino pomoči gledati restriktivno, saj ta ne bi smela predstavljati posega v postopke odločanja. Tudi v takšnih razmerah je treba ravnati odgovorno, transparentno in z visoko stopnjo integritete, pri čemer je ključno, da so v skladu z načelom enakopravnosti vsi ponudniki obravnavani na enak način," poudarjajo pri KPK.

Zagotovljeni niso bili niti minimalni standardi javnega naročanja

V konkretnih primerih sta bila določena ponudnika privilegirana, zaradi tega v postopkih, ki so bili zaradi nujnosti že tako izvedeni na najmanj transparenten način, niso bili zagotovljeni niti minimalni standardi javnega naročanja. Komisija opozarja, da se s takšnimi ravnanji izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje v tovrstnih postopkih.

 

Komentarjev 27
  • Avatar Leon
    Leon 15:23 06.april 2022.

    Če res nočemo, da absurdne novice ostanejo naš vsakdan še nadaljnja štiri leta – pojdimo na volitve!

  • Avatar Leon
    Leon 15:22 06.april 2022.

    »Odstranimo janšizem skupaj«: Protestniki pričeli s stalnim nadzorom Državnega zbora, vse do volitev! https://insajder.com/slovenija/odstranimo-jansizem-skupaj-protestniki-priceli-s-stalnim-nadzorom-drzavnega-zbora-vse-do

  • Ender3 14:55 06.april 2022.

    Za to ne rabimo ugotovitve KPK, dovolj je bilo spremljati medijsko poročanje. Zdravc je škodljivec in slinasti manipulant in lahko samo upamo, da bo za kaj tudi odgovarjal. Če ne, naj odide tja od koder je prišel. Tudi za bademaistra tip ni primeren.