Slovenija
4193 ogledov

Brez pogojev PCT v cerkev, na koncert na prostem pa ne

Cerkev Žurnal24
Pogoji za obisk kulturnih prireditev.

V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in na največje število 50 oseb, na kulturnih prireditvah pa je obvezna postavitev sedišč, ki morajo biti največ 50-odstotno zasedena, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

To pomeni, da je lahko na kulturnih prireditvah, kjer so sedišča ustrezno zasedena v skladu z novimi pravili, tudi več kot 50 oseb, če imajo izpolnjene pogoje PCT (negativni PCR ali hitri test ali potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti) - pogoji veljajo tudi za prireditve na prostem. To ne velja za mlajše od 18 let, če so v spremstvu staršev, ki pogoje PCT izpolnjujejo. Skupina mladih, ki ne izpolnjuje pogojev PCT, pa recimo ne more sama v kinodvorano ali na kulturno prireditev. Možno je izvajanje prireditev v notranjih prostorih in na prostem. Vsi nastopajoči se morajo testirati na tedenski bazi. 

Pogoji PCT pa pri kolektivnem uresničevanju verske svobode ne bodo obvezni, veljala bo le največ 50-odstotna zasedenost sedišč in obvezna razdalja 1,5 metra, razen za osebe iz skupnega gospodinjstva. 

Pogoji PCT za obisk kulturnih ustanov, torej knjižnic, muzejev, galerij in podobno niso obvezni. V teh prostorih veljajo podobna pravila kot v trgovinah, omejeno je največje število oseb v prostoru glede na kvadraturo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • suineg7878 15:27 13.maj 2021.

    Ne udrihat po cerkvi! Namesto tega se moramo vsi vzdignit za naše pravice!. Večina pa tu po sistemu, da če meni crkne krava, naj tudi sosedu. Slovenija je zelo lepa dežela, na žalost polna Slovencev.

  • Solton 14:58 13.maj 2021.

    cerkev je bolj pomembna kot koncerti.

  • Avatar Leon
    Leon 14:24 13.maj 2021.

    PCT je obvezen za obisk lokala v zaprtih prostorih .