Slovenija
72 ogledov

Brez pomoči staršev bolj žalost

Grafika kredit Žurnal24grafika
Kredit. 
Od 15 do 50 odstotkov vrednosti stanovanja je treba imeti privarčevanih. Škripci. Kdor že plačuje najemnino, težko še varčuje.

"Z dekletom plačujeva 500 evrov najemnine, kredita, da bi stanovanje kupila, pa ne moreva dobiti," je potožil naš bralec. Pri bankah smo preverili, največ koliko stanovanjskega posojila bi lahko dobil 28-letni par, kjer imata oba partnerja redno službo in povprečno plačo tisoč evrov neto.

Dali bi tudi 200 tisočakov

Na prvi pogled so banke zelo velikodušne, saj ponujajo tudi do 190 tisoč evrov posojila. Ključni problem je, ker mora biti stanovanje bistveno dražje. Če posojilo zavaruješ le s hipoteko na kupljeno nepremičnino, banke namreč posodijo le od 50 do 85 odstotkov vrednosti stanovanja.

Kredit čez sedem let

Med bankami, ki so nam odgovorile, največ, do 85 odstotkov vrednosti stanovanja financira banka Raiffeisen. Tu bi lahko naša zakonca dobila največ 170 tisoč evrov posojila, 30 tisoč evrov pa bi morala imeti prihrankov.

Če predpostavimo, da bi ves čas imela službo in povprečno plačo ter plačevala 500 evrov najemnine in 200 evrov stroškov, živela pa zelo asketsko in bi vsak izmed njiju za vse druge stroške (hrane, oblačil, prevoza, mobilnega telefona, zavarovanja) porabil le 250 evrov na mesec, bi lahko vsak mesec dala na stran 800 evrov. Trideset tisočakov bi tako privarčevala v treh letih, ko bi bila stara 31 let. Če bi vsak mesec dala na stran le 300 evrov, pa bi lahko posojilo vzela šele čez dobrih sedem let, ko bi imela že dobrih 35 let. Pri izračunu smo upoštevali štiriodstotne obresti. Seveda bi lahko vzela posojilo tudi za 85 tisoč evrov, pri tem pa bi morala imeti privarčevanih 15 tisoč evrov.

Najboljša rešitev starši

Da bi lahko z manj privarčevanega dobili višji kredit, banke predlagajo zastavitev še druge nepremičnine, soplačniške kredite, v Hypu ponujajo družinski kredit, ki ga odplačuje več ožjih družinskih članov, pri izračunu posojila pa se upošteva kreditna sposobnost vseh skupaj, kar ponujajo tudi v NLB.

V NLB pojasnjujejo, da mladim pogosto pomagajo starši, ki najamejo posojilo za od 30 do 40 odstotkov vrednosti nakupa in ga zavarujejo pri zavarovalnici, mladi pa vzamejo stanovanjsko posojilo, zavarovano s hipoteko v višini od 60 do 70 odstotkov vrednosti stanovanja. Dodajajo, da lahko en partner vzame stanovanjsko posojilo (seveda toliko nižje, kot če bi ga vzela oba), drugi pa si izposodi 30 tisoč evrov za 15 let, posojilo pa zavaruje pri zavarovalnici. Za pet let se lahko dobi tudi kredit s poroštvom, potrebna pa sta dva poroka, od katerih je vsak kreditno sposoben za celoten znesek posojila.

Enake zneske kot v odgovorih na novinarska vprašanja so banke ponudile tudi, ko smo se kot stranke oglasili v njihovih poslovalnicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.