Slovenija
3 ogledov

Brez prijave ne bo vstopa

Če boste želeli obiskati ZDA, se boste morali prek spleta registrirati 72 ur pre Žurnal24 main
Državljani tistih držav, ki za vstop v ZDA ne potrebujejo vizuma, torej tudi Slovenije, se bodo morali v prihodnje vsaj 72 ur pred odhodom v ZDA registrirati prek spleta.

Kot poroča britanski dnevnik Financial Times, naj bi ukrep v Washingtonu predstavili še danes, veljati pa naj bi začel januarja. Registracija naj bi tako veljala za več potovanj v obdobju dveh let, ukrep pa bo veljal samo za članice programa Visa Waiver, torej za stare članice Unije (razen Grčije) in za Slovenijo, Avstralijo, Brunej, Japonsko, Novo Zelandijo in Singapur, katerih državljani lahko v ZDA potujejo brez vizuma. Za vstop v program se pogaja še več novih članic EU.

Registracija potnikov že avgusta
Ukrep naj bi danes predstavil ameriški sekretar za domovinsko varnost Michael Chertoff, po navedbah ameriških virov pa bodo morali potniki v ZDA prek spleta posredovati enake podatke, kot jih že zdaj vpišejo na obrazec pred vstopom v ZDA. Poudarjajo tudi, da Avstralija podoben sistem uporablja že nekaj let. Registracija potnikov se bo začela avgusta, ukrep pa bo začel veljati januarja. Prijaviti se bo mogoče na potovalnih agencijah, prek spletnih strani letalskih družb in prek posebnega spletnega portala ameriške vlade. Z ukrepom željo ameriške oblasti okrepiti varnost na svojem ozemlju, še piše britanski časnik.

Evropska komisija zahteva pojasnila
Američani so sistem sprva nameravali poimenovati s kratico Eta (elektronska avtorizacija potovanj), vendar so se nato odločili za poimenovanje Esta, in sicer po opozorilu Španije, da se kratica Eta uporablja za baskovsko teroristično organizacijo. Evropska komisija naj bi bila z ukrepom seznanjena, vendar pa je evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Jacques Barrot zahteval pisne informacije v zvezi z ameriškim načrtom. Pričakujemo lahko, da bo o novem ameriškem ukrepu govora tudi na vrhu EU-ZDA, ki bo naslednji torek na Brdu pri Kranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.