Slovenija
378 ogledov

Brez prostovoljcev ne bi zmogli

Romana Martinčič STA
Najmanjša covid bolnišnica pri nas se - tako kot vse ostale - sooča s hudim kadrovskim primanjkljajem. Na pomoč so prišli prostovoljci, brez katerih ne bi zmogli, priznava direktorica.

Splošna bolnišnica Trbovlje je tako po številu zaposlenih kot obsegu dejavnosti, ki jih izvaja, najmanjša slovenska bolnišnica z okrog 350 zaposlenimi. 

V vsej bolnišnici imajo 130 postelj, v število so vključene tudi pediatrične, kirurške, ginekološke in porodne ter postelje na negovalnem oddelku. 34 postelj je na dveh oddelkih namenjenih covid bolnikom, kar pomeni 26 odstotkov vseh postelj. 

Direktorica bolnišnice dr. Romana Martinčič je na vladni tiskovni konferenci slikovito poudarila, da to pomeni, kot bi imel Klinični center Ljubjana 570 postelj namenjenih covid bolnikom. "Za nas to pomeni res hudo obremenitev." Danes je v SB Trobvelj 32 postelj zasedenih z novim koronavirusom okuženimi pacienti. 

Doslej so zdravili 115 covid bolnikov, odpustili so jih 65, 28 jih je žal umrlo. Povprečna starost je 80,3 leta, gre za bolnike s hujšimi pridruženimi boleznimi. 

Brez pomoči ne bi šlo

"Kadrovski izziv težko obvladujemo, med drugim se nam je zgodil tudi vdor okužb v celo cono. Trenutno imamo še vedno 32 aktivno okuženih zaposlenih, kar predstavlja 9 odstotkov vseh zaposlenih. K sreči na pomoč prihajajo prostovoljci, kar dvanajst je takšnih, ki delajo na različnih področjih v bolnišnici," je povedala Martinčičeva. 

Na pomoč sta prišli tudi dve medicinski sestri iz Zdravstvenega doma Zagorje. Direktorica najmanjše covid bolnišnice je priznala, da brez pomoči, ki so jo dobili, sami ne bi zmogli. 

Testirajo s hitrimi in PCR testi

Na vprašanje, kje meni, da se njihovi pacienti okužijo, glede na to, ad NIJZ zopet ugotavlja, da je največji vir okužb na delovnih mestih, Martinčičeva odgovarja, da po njihovih opažanjih do okužb prihaja na vseh območjih. 

V bolnišnici testirajo vse, ki jih hospitalizirajo s PCR testi, pri nekaterih so se simptomi pokazali šele čez nekaj dni, v tistem času se prenos že izvrši. 
 
Zaposlene v bolnišnici testirajo tudi s hitrimi testi, a glede na situacijo, ki jo še vedno obravnavajo kot kritično, poleg tega vse testirajo tudi s PCR testi. Pri tem so imeli primer, ko je hitri test pokazal negativni rezultat, PCR test pa pozitivnega. 

Covid-19, UKC Maribor Slovenija Zdravje Okužbe v Sloveniji: Včeraj optimistično, danes spet slabše

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • lulibuc 13:31 27.november 2020.

    Lažna in zavajajoča propadanda fašistov. Zdaj izkoriščate za svoja podla dejanja še prostovoljce. Sram vas bodi. Oni so itak vedno pomagali, ne samo v tej plandemiji po planu globalnih fašistov in naših prisklednikov.