Slovenija
18 ogledov

Brez rešitev po burnem sestanku

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Upniki Vegrada bodo ocenili, ali je predlagana prisilna poravnava izvedljiva in ali prinaša več kot katera koli druga rešitev, je po srečanju z vodstvom Vegrada povedal Matej Golob Matzele.

Direktor državne Posebne družbe za poslovanje svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele je pojasnil je, da ga argumenti s katerimi je glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak opravičevala predlog za uvedbo prisilne poravnave, ki je bil podan pretekli teden, niso presenetili.

Na vprašanje, ali v PDP razmišljajo o vseh pravnih možnostih, če ne bo Tovšakova še naprej spoštovala mnenje manjšinskih delničarjev, je Golob Matzele dejal, da se kot 29-odstotni lastniki Vegrada zavedajo, da je vrednost njihovega deleža izgubljena, čeprav so ga v preteklosti skušali zaščititi.

Morebitno odstavitev Tovšakove z mesta glavne direktorice Vegrada Golob Matzele ni hotel komentirati, saj meni, da se mora do tega vprašanja opredeliti nadzorni svet družbe, ki se bo sešel v petek.

Je prisilka utopična?
Prav tako prvi mož PDP ni želel špekulirati, ali je predlagana prisilna poravnava utopična. "Verjamem pa, da je prisilna poravnava možna, v končni fazi pa so upniki tisti, ki bodo odločali za ali proti prisilni poravnavi. O podrobnostih finančnega prestrukturiranja pa ne morem govoriti. Zaupanje med nami manjšinskimi delničarji in upravo Vegrada je relativno nizko," pravi Golob Metzele.

Poudaril je, da se bodo Vegradovi nadzorniki opredelili do ukrepov finančnega prestrukturiranja podjetja, v PDP pa se ne nagibajo k nobeni rešitvi. "Želeli bi, da bi uprava Vegrada sprejela tiste ukrepe, ki bi dejansko najbolj zavarovali interese upnikov in zaposlenih. Za nove ukrepe mora biti pripravljen program finančnega prestrukturiranja, kaj bo predvideval, pa v tem trenutku težko ocenjujem," je dejal Golob Metzele.

Dejstvo, da je uprava Vegrada mimo nadzornega sveta in lastnikov podala predlog za prisilno poravnavo, je prvi mož PDP pospremil z besedami, da to kaže na odnos Vegradove uprave tako do nadzornikov, kot tudi do manjšinskih delničarjev.

Kuntarič: Sestanek zelo buren
Predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič je bil zelo skop v svoji izjavi in je le poudaril, da bo o dogajanju v Vegradu ter o tem, kaj bo storil, povedal po petkovi seji nadzornega sveta.

Direktor Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič, ki se je tudi udeležil srečanja z Vegradovo upravo, je sestanek ocenil kot zelo buren.

Vegrad pod lupo policistov
Vegrad so sicer že pred časom pod drobnogled vzeli policisti, je danes v oddaji Vroči mikrofon na Radiu Slovenija zatrdil generalni direktor policije Janko Goršek.

Sektor kriminalistične policije na celjski policijski upravi že nekaj časa preverja različne dogodke, ki bi lahko vsebovali elemente kaznivih dejanj. "Policija je že bila aktivna v zvezi s tem, zdaj pa smo delo kriminalistov intenzivirali," je poudaril Goršek.

Kot je še pojasnil Goršek, je naloga kriminalistov v primeru Vegrada preveriti vse sume, ne samo tiste, ki se nanašajo na kršenje temeljnih pravic delavcev, temveč tudi nekatere druge iz prejšnjega obdobja, ki temeljijo na anonimkah, prijavah. Policija po njegovih besedah pri obravnavi tovrstnih primerov sodeluje s tožilstvom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.