Slovenija
18 ogledov

Brez skrbi, interneta ne bodo ugasnili

Facebook Žiga Gorišek
Brez skrbi, ohromitve delovanja omrežja oziroma izpada interneta, ki ga je za to soboto napovedala hekerska aktivistična skupina Anonymous, uporabniki niti ne boste občutili, nam je zaupal strokovnjak Jure Forstnerič.

Kot je znano, naj bi mednarodna hekerska aktivistična skupina Anonymous to soboto izvedla operacijo Global Blackout, ki naj bi na 13 vrhnjih DNS-strežnikih na internetu povzročila ohromitev delovanja omrežja oziroma kar celoten izpad interneta.

A Jure Forstnerič, pomočnik odgovornega urednika revije Monitor, miri. "Uporabniki niti ne bodo opazili, da bi bilo delovanje interneta ohromljeno," je za zurnal24.si povedal Forstnerič. Kot pravi, so pristojni pri strežnikih te že zavarovali.

Slovenski nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT) bo v soboto pozoren na znake, ki bi kazali na poskus napada. Čeprav je skupina kmalu po najavi napada na spletnem družbenem omrežju Twitter to informacijo zanikala, so danes iz omenjenega slovenskega centra sporočili, da bodo kljub temu pozorni na znake morebitnega napada.

Možnost manjša, ker so napad napovedali

Kot nadaljuje sogovornik, DNS-strežniki povezujejo spletni naslov z računalniškim naslovom v ozadju. Ko vpišete naslov, DNS-strežnik v ozadju vtipkano spletno stran prevede v razumljiv jezik in spletna stran se odpre. "Če se te strežnike sesuje, potem ta sistem ne deluje. A teh strežnikov je ogromno, razširjeni so po vsem svetu, zelo težko bi se zgodilo, da bi dejansko nekdo vse onesposobil," pojasnjuje Forstnerič. Ta možnost pa je še manjša, ker je skupina Anonymous delovanje napovedala. "Tako so imeli tisti, ki stojijo za strežniki, več časa, da se pripravijo," sklene.

Komentarjev 1
  • bojovi 19:22 28.marec 2012.

    Anonimus bo izklopil internet samo tistim bankam ne pa vsem po svetu.