Slovenija
17 ogledov

Brez skrbi tudi v trgovino

Brezposelnemu ne bo več treba biti dosegljiv na domačem naslovu. Letos so na zav Žurnal24 main
Brezposelni. Po novem letu jim ne bo več treba vsak dan čakati doma.

Novost. Brezposelnim čez dva tedna ne bo več treba čakati doma in skrbeti, ali jih bo morda na stacionarni telefon poklical svetovalec zavoda za zaposlovanje ali jih celo obiskal kontrolor.

Zaradi izbrisa tožijo
Kršitve. Zavod še vedno največ brezposelnih iz evidence izbriše, ker niso na voljo za zaposlitev oziroma dosegljivi doma.

Pritožbe.
Letos se je zaradi izbrisa pritožilo 821 brezposelnih, lani 733.

Tožbe.
Letos je zaradi izbrisa zoper zavod vloženih 33 tožb, lani 26.

Zakon o urejanju trga dela, ki bo začel veljati januarja, namreč ukinja obvezno dosegljivost.

Pri telefonu tri ure na dan
Do zdaj je veljalo, da je brezposelni na voljo za delo oziroma zaposlitev, če je vsak delovni dan nepretrgoma tri ure dosegljiv na domačem naslovu. Uro dosegljivosti sta brezposelni in svetovalec zavoda dorekla v zaposlitvenem načrtu. Če brezposelni ni bil dosegljiv, so ga na zavodu črtali iz evidence.

Obveznost ukinjajo, ker ...
“Ne vidimo pravega učinka glede na vloženi trud. Če so se namreč zgodili izbrisi iz evidence, smo imeli veliko pritožb in je bilo pravno tudi relativno težko dokazovati, da je nekdo prav tisto sekundo skočil v trgovino,” pojasnjuje Zoran Kotolenko z ministrstva za delo.

Preverjanje po novem
Po novem bo, kot pravi sogovornik, večji poudarek na sodobni komunikaciji. Svetovalec bo recimo po elektronski pošti brezposelnega obveščal in ga povabil, naj se oglasi na uradu. “Če se ne bo odzival, bomo ukrepali,” opozarja Kotolenko.

Letos do novembra je zavod zaradi različnih kršitev izbrisal 10.669 brezposelnih. A na zavodu ne pričakujejo, da bodo zaradi tega, ker se ukinja obvezna dosegljivost na domačem naslovu, po novem iz evidence črtali kaj manj brezposelnih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.