Slovenija
19 ogledov

Brez služb so ostajali moški

Cankarjev dom delo Ivan Zupič
Statistika. V gradbeništvu odpuščali, v izobraževanju zaposlovali.

Trg dela. V Sloveniji je bilo novembra približno tisoč delovno aktivnih manj kot oktobra, kažejo podatki državnega statističnega urada. To pa predvsem na račun zmanjšanja števila zaposlenih moških, ugotavljajo statistiki. Število delovno aktivnih se je namreč najbolj zmanjšalo v gradbeništvu, najbolj povečalo pa v izobraževanju.

“Povečevanje števila zaposlenih v izobraževanju je vezano na odpiranje novih oddelkov v vrtcih. Razlog tiči v odločitvi poslancev tik pred volitvami leta 2008 v času Janševe vlade, ko je država nase prevzela odgovornost, da bo financirala vrtec za drugega otroka. To pač povzroča dodatno vpisovanje otrok v vrtce in povečuje število vzgojiteljic, kuharic in pomočnic,” pojasnjuje Branimir Štrukelj iz sindikata vzgoje in izobraževanja.

Iskani finančniki

Sicer bodo tudi letos med najbolj iskanimi kadri odlični finančniki in dobri kadri v prodaji, ki bodo podjetju sposobni zagotoviti nove posle, napovedujejo pri kadrovski agenciji Adecco. Podjetja bodo namreč še vedno zelo pazila na obvladovanje stroškov, kar se bo poznalo tudi pri zaposlovanju. Resda bodo potrebovala tudi podporne kadre, vendar take, ki že imajo delovne izkušnje in vzpostavljeno mrežo kontaktov, da lahko podjetju nemudoma prinesejo dodano vrednost, in ki so fleksibilni, dodajajo pri Adeccu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.