Slovenija
20 ogledov

"Brez strategije"

Žurnal24 main
Hribarjeva na slovesnosti Društva poslancev 90 opozorila na pomanjkanje jasne strategije nacionalnega razvoja.

Spomenka Hribar, ki je bila tudi delegatka v prvi demokratični skupščini, je na svečani seji Društva poslancev 90 ob 20. obletnici plebiscita in prvih demokratičnih volitev dejala, da smo morali takrat najprej premagati občutek majhnosti, celo manjvrednosti, saj smo bili do takrat ves čas del te ali one države. Poudarila je, da je bilo treba najprej premagati razklanost med nami.

Storjenih veliko napak
V času Demosove oblasti je bilo po njenih besedah storjenih veliko napak. Omenila je tudi vprašanje meje s Hrvaško, zakon o denacionalizaciji in izbris več kot 20 tisoč ljudi iz registra stalnih prebivalcev. Vendar tudi nobena naslednja pozicija teh napak ni odpravila, pa bi jih lahko, je opozorila. Je pa Demosova vlada po njenih besedah opravila tudi veliko dela in nobena naslednja vlada po svoji učinkovitosti ni primerljiva z njo.

Govor na slavnostni seji je imel tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je izpostavil, da smo se danes znova znašli na prelomnici, kar od nas terja spremembo prevladujoče miselnosti.

Zdaj le mašenje lukenj
Po mnenju Hribarjeve se je po osamosvojitvi začelo ponižno klanjanje mednarodni politiki. V notranji politiki se, kot pravi, bolj ali manj uveljavlja sprotno mašenje lukenj brez jasne strategije, kako bomo obvarovali okolje in odpravili revščino. Obenem pa, kot pravi, nabavljamo drago orožje in pošiljamo vojake v Afganistan.

Kljub temu imamo po njenem mnenju še dovolj vzvodov, da vnovič obudimo nacionalno energijo in medsebojno zaupanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.