Slovenija
2 ogledov

Brez uporabnega dovoljenja

Žurnal24 main
Ker niso poplačani, podizvajalci ne želijo predati tehnične dokumentacije. Avtocesta že pet mesecev brez uporabnega dovoljenja.

"Vsi pravni argumenti so na naši strani. Dars je od SCT prejel bančno garancijo za dobro izvedbo del in poplačilo podizvajalcev. Medtem ko je Dars SCT plačal več kot 90 odstotkov del, nam denarja iz naslova garancije ne želi izplačati," je za Dnevnik povedal Mirko Požar iz združenja delodajalcev.

Na Darsu so po poročanju časnika prepričani, da plačilo podizvajalcev zadržujejo na "zakoniti podlagi". Poudarili so, da "poplačujejo nesporne obveznosti do podizvajalcev" in potrdili, da "so glede na zahtevnost in resnost zadeve pri pogodbeni odvetniški pisarni naročili predmetno pravno mnenje". "Zakonite podlage za takšno početje nimajo," odgovarja Požar.

V vsaki pogodbi pri oddanih poslih, kjer je naročnik Dars, ta po Požarjevih besedah izrecno navaja in zahteva, da mu je izvajalec dolžan izročiti garancijo za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti. "Omenjena garancija bo, citiram, krila tudi potrjene obveznosti izvajalca del do njegovih podizvajalcev in podizvajalskih pogodb, ki jih izvajalec iz kakršnega koli razloga svojim podizvajalcem ne bi poravnal do zapadlosti," je svoje navedbe za Dnevnik utemeljuje Požar.

"Trudimo se, da v najkrajšem možnem roku zagotovimo vsa dokazila in odpravimo vse zadržke, ki še zadržujejo izdajo uporabnih dovoljenj," o pridobivanju uporabnega dovoljenja pravijo na Darsu. "Promet po pomurski avtocesti, kljub dejstvu, da so odločbe o poskusnem obratovanju potekle, poteka normalno in varno, na odsekih so bili pred predajo prometu opravljeni tudi tehnični pregledi izvedenih del," odgovarjajo in dodajajo, da "plačanih del ne morejo še enkrat plačati".

Dars za pomursko avtocesto v dobrih dveh letih, odkar je bil odprt zadnji odsek v oktobru 2008, ni pridobil uporabnega dovoljenja. Avtocesta je bila predana prometu na podlagi petih odločb o poskusnem obratovanju, ki pa so se po poročanju časnika lani iztekle po dveh letih veljavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.