Slovenija
18 ogledov

Brez urejenega zavarovanja 900 ljudi

zdravnik, čakalnica Žurnal24 main
V ambulanti s posvetovalnico za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja Pro bono imajo trenutno registriranih okoli 900 uporabnikov. Uporabniki ambulante so najpogosteje brezdomci, delavci migranti in samostojni podjetniki.

Ambulanta je namenjena ljudem v socialni in materialni stiski, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Socialna delavka v ambulanti Pro bono Alenka Ogrin Vatovec je povedala, da v ambulanti poleg nje, ki je zaposlena pri Slovenski filantropiji, prostovoljno dela 40 zdravnikov specialistov, štiri medicinske sestre in več študentov farmacije.

"Sama uporabnikom nudim psihosocialno pomoč, pomoč v smislu spremstva, informiranja, skupaj izpolnjujemo različne obrazce, da pridejo ljudje do nekih določenih pravic, ki jih imajo. Pomagam jim tudi pri urejanju obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja in drugih dokumentov," je dejala Ogrin Vatovčeva.

Kriterij za vključitev oseb v program ambulante je ta, da nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in za to tudi nimajo pogojev. Sicer so uporabniki ambulante večinoma odrasli ljudje s številnimi težavami, ki jih niso znali ali mogli reševati sami.

Vedno več samostojnih podjetnikov

Po besedah Ogrin Vatovčeve imajo med uporabniki ambulante vedno več tudi samostojnih podjetnikov, ki jim njihova dejavnost ne prinaša dovolj sredstev za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje. Ob tem je poudarila, da ti ljudje velikokrat oklevajo, preden pridejo v ambulanto. V takih primerih se zdravniki srečujejo z zastarelimi in kompliciranimi zdravstvenimi težavami.

Sicer je glavni financer ambulante Mestna občina Ljubljana (MOL), ki zagotavlja sredstva za področje sociale. "Se pa po svojih močeh trudimo, da zagotovimo našim uporabnikom tudi različne finančne pomoči, ki so velikokrat premostitvene narave. To so največkrat enkratne pomoči in mora biti za njihovo pridobitev izkazana finančna in življenjska stiska," je povedala Ogrin Vatovčeva.

Dodala je, da za nudenje teh pomoči Slovenska filantropija pridobiva različne donatorje, ki so pripravljeni prispevati sredstva, s katerimi v ambulanti omogočajo uporabnikom, da premagujejo stiske, v katerih so se znašli. Med drugim je družba MSD vodstvu Slovenske filantropije in ambulante v četrtek predala ček v vrednosti 7500 evrov.

Ambulanto Pro bono so sicer leta 2002 ustanovili MOL v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Zdravstvenim domom Ljubljana in Župnijsko Karitas Štepanja vas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.