Slovenija
54345 ogledov

Brez vnosa PIN kode bo možno plačevati bistveno višje zneske

brezstična kartica plačilo
1/2
Limit za plačila brez vnosa PIN kode se bo podvojil.

V Sloveniji bo po od 1. junija brez vnosa PIN kode brezstično plačati zneske do 50 evrov. O tem je svoje komitente obvestila ena od bank, novost pa bo veljala za komitente vseh bank, saj te limite določajo izdajatelji kartic, to sta Mastercard in Visa.

Vnos PIN kode bo na POS terminalu potreben za višje zneske od 50 evrov in ko bo znesek zaporednih plačil brez vnosa kode presegel sto evrov. To pomeni, da bo toliko znašala tudi najvišja možna zloraba v primeru izgubljene ali ukradene bančne kartice.

Vsi, ki jih skrbi možnost zlorabe, naj v svoji mobilni banki preverijo, ali lahko limit plačil nastavijo sami oziroma začasno zaklenejo oziroma blokirajo kartico, v tem primeru bi jo morali pred vsakim plačilom znova odkleniti. 

Od oktobra 2019 velja, da PIN kode ni treba vnesti za plačila do 25 evrov, brezstično plačevanje pa se je v Sloveniji začelo jeseni leta 2014, ko je bilo brez vnosa PIN kode brezstično mogoče plačati največ 15 evrov in največ petkrat. Pred jesenjo 2014 banke pri nas niso izdajale plačilnih kartic, ki bi omogočale brezstično plačevanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • bobubob 14:46 07.maj 2022.

    Kmalu bo žemlja po sto evrov. Nafta pa jutri po 2 evra. A kaj bi to, to je le rogljiček manj, sicer pa nam gre dobro, je izjavil JJ. Cepite se, je zdravo, še dodaja. Ja, kdor je buden in ...prikaži več ni na kreku vidi, da je tisti rogljiček presneto velik, vsak dan večji, dobro pa nam gre na poti k vragu.. Vse za EU kleptokracijo in njihove ameriške gospodarje. Nas pa že tako ni nikjer več oz. smo prodani za šop sveže tiskanih evrov in nekaj sinekur za levodesne voluharje....

  • Mklme 14:40 07.maj 2022.

    Banke bi morale ponujati možnost izbire med stično in brezžično kartico in nastavitvijo limita. Ponekod v tujini je prisoten problem žeparjenja in si lahko v trenutku ob nekaj 100eur. Prav tako obstajajo naprave s katero ti lahko v trenutku s ...prikaži več pomočjo signala poberejo delar s kartice. Zato zagovarjam možnost izbire in, da se poveča varnost pri skeniranju kartice.

  • pravičnik77 13:01 07.maj 2022.

    logika bank in izdajateljev kartic je jasna, čimvečje zapravljanje strank, kar posledično prej ali slej pripelje do najema kredita, kjer banke spet zaslužijo in krog je zaprt. sicer pa kartic zaenkrat še ni zahtevano uporabljat, dovolj je gotovina...