Slovenija
20 ogledov

Brez vrtca ostali bolj in manj naši

Na MOL pripravljajo dokumente za nadaljnje investicije v vrtce, ki pa še ne bodo Žurnal24 main
Vrtci. Pred vrati ljubljanskih vrtcev za zdaj ostaja 713 ljubljanskih otrok.

V vrtce v Mestni občini Ljubljana (MOL), kjer bo za otroke prvega starostnega obdobja septembra na voljo 1.996 mest, želijo starši po centralni evidenci vpisati kar 4.158 otrok.

Prvi študentski vrtec
Potrjeno. Župan Zoran Janković je potrdil, da naj bi jeseni v prestolnici v študentskem naselju zaživel tudi prvi študentski vrtec in sprejel 20 otrok študentov.

Brez mesta bo tako v prvi starostni skupini za zdaj ostalo 247 otrok, od katerih imata oba od staršev stalno prebivališče prijavljeno v MOL najmanj 15 mesecev, in 466 otrok, od katerih ima stalno prebivališče v MOL tako dolgo samo eden od staršev. Skupaj bo za zdaj brez vrtca ostalo 713 najmlajših otrok Ljubljančanov. Prav tako mesta v vrtcu za zdaj ne bo dobilo 375 otrok, katerih starši imajo stalno prebivališče v MOL prijavljeno manj kot 15 mesecev oziroma so se prijavili tik pred razpisom, in še 598 otrok iz drugih občin. Župan Zoran Janković je sicer včeraj poudaril, kako zelo ustrezen je bil ukrep, ko so tik pred razpisom za vpis v vrtce spremenili pogoje tako, da so za pridobivanje dodatnih točk zahtevali stalnost bivanja v MOL. Pred lanskim in letošnjim razpisom naj bi se v MOL namreč preselili starši 988 otrok.

Načelnica oddelka za predšolsko vzgojo na MOL Marija Fabčič je sicer zagotovila, da bodo za 98 otrok še zagotovili mesto v vrtcih Ciciban (enota Žabice) in vrtcu Šentvid na Kosijevi, objavili bodo tudi razpis za podelitev koncesij, še vedno pa proučujejo možnosti, da bi prostore vrtcev uredili v osnovnih šolah.

Pri starejših prostora dovolj
Stanje v drugem starostnem obdobju je obratno – za 688 prostih mest se je prijavilo skupaj 643 otrok. S stalnostjo bivanja in brez nje je otrok iz MOL 486, še 157 otrok pa se želi vpisati iz drugih občin. Fabčičeva zato napoveduje, da bodo v vrtcih poskušali nekaj dodatnih mest za najmlajše otroke pridobiti z oblikovanjem kombiniranih oddelkov z mlajšimi in starejšimi otroki. Opozorila je tudi, da se vsaj 200 otrok v prvem starostnem obdobju vsako leto prijavi le zato, ker se želijo prepisati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.