Slovenija
41 ogledov

Brez vrvice in nadzora

Nevarni psi so psi, ki so že poškodovali človeka ali žival. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nevarnost. Večina lastnikov nevarnih psov se na pravila požvižga.

Trije od petih lastnikov psov, ki so že poškodovali žival ali človeka, se požvižgajo na predpisane varnostne ukrepe, so med preverjanjem ugotovili veterinarski inšpektorji. Najpogostejša kršitev je, da pes ni bil zaprt v objektu ali pesjaku in da vhod ni bil označen z opozorilnim znakom, pravijo na Veterinarski upravi RS (Vurs).

Veterinarski inšpektorji so aprila zaradi afere z bulmastifi in na pobudo predsednika vlade Boruta Pahorja izvedli izredni nadzor nad ravnanjem z nevarnimi psi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Do 1.200 evrov globe
Za ugotovljene nepravilnosti je Vurs uvedel prekrškovni postopek zoper neodgovorne lastnike, globe pa so od 400 do 1.200 evrov. Skupaj so izrekli 349 glob, kar pomeni, da so zaračunali od 140 tisoč do 420 tisoč evrov kazni.

Generalna direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je razočarana, ker tolikšno število lastnikov nevarnih psov ne upošteva predpisanih preventivnih varnostnih ukrepov. “Ti psi so nevarni, ker so v preteklosti že poškodovali človeka ali žival. Namen odločbe veterinarja je izključno ta, da se prepreči ponovitev takšnega dejanja,” pravi in upa, da bodo denarne kazni lastnike streznile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.