Slovenija
21 ogledov

Brez zavarovanja in na črno?

slovenija 10.09.13. gaspar gaspar misic, predsednik uprave Luke Koper, foto: nat Nataša Čepar
Gašpar Mišič. Brez pogodbe, delovna inšpekcija bo preverila, ali dela na črno.

Gašpar Gašpar Mišič je bil, takoj ko mu je 22. avgusta na podlagi odstopne izjave prenehala funkcija državnega sekretarja v kabinetu vlade, odjavljen tudi iz zdravstvenega zavarovanja, prav tako sta bila odjavljena oba njegova otroka, ki sta bila zavarovana po njem. "To sem ugotovila šele 13. septembra, zato sem ju seveda takoj zavarovala po sebi," je za Žurnal razkrila njegova soproga Tatjana. Dodala je, da se niso odločili, da bi ga zavarovali prek družinskega podjetja.

Inšpekcija bo preverila

Prvi mož Luke Koper je tako brez zavarovanja od 23. avgusta. Spomnimo, tri dni pozneje so ga nadzorniki imenovali za prvega moža omenjene družbe, njeno vodenje pa je prevzel 6. septembra. Kot smo pisali, pogodbe o zaposlitvi še nima. Ali torej dela na črno? "Spoštovanje delovnopravne zakonodaje bomo preverili in takrat bo mogoče oceniti morebitne kršitve v tem primeru," nam je včeraj povedala Nataša Trček, glavna inšpektorica za delo.

Plačali ga še niso

Da predsednik uprave en mesec po imenovanju še nima pogodbe o zaposlitvi, je sicer zmotilo tudi SDS, ki med drugim špekulira, ali je bistvo čakanja s podpisom pogodbe o njegovi zaposlitvi morda tudi dejstvo, da Gašpar Mišič nima ustrezne izobrazbe, ter bi lahko nadzorniki Luke – ti se bodo sešli danes – morda za nazaj popravljali pravila igre in znižali zahtevano izobrazbo za prvega moža Luke. Gašpar Mišič sicer od Luke po naših informacijah še ni dobil nobenega izplačila; osebne dohodke sicer v podjetju izplačujejo 12. v mesecu.

"Dali so mi podpisati najrazličnejše izjave, da bom odškodninsko odgovoren, če bom izdajal poslovne skrivnosti, niso pa mi dali še pogodbe o zaposlitvi. Kot kaže, namerava ta nadzorni svet preložiti odgovornost na naslednjega," meni Gašpar Mišič, ki očitno ne pričakuje, da bi jo dobil danes na nadzornem svetu. Skupščina, na kateri naj bi zamenjali nadzornike, bo 7. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.