Slovenija
16 ogledov

Brezdomci gredo na svetovno prvenstvo

1/6
Žurnal24 main
Osem slovenskih brezdomcev se odpravlja na svetovno prvenstvo v nogometu. Namen projekta je vnovič vključiti v družbo ljudi, ki so na robu preživetja.

Javni zavod Socio se z ekipo brezdomcev odpravlja v Rio de Janiero, kjer bodo od 17. do 27. septembra zastopali slovenske barve. S tem projektom v slovenski prostor vnašajo "inovativen pristop k tematizaciji vprašanj vključevanja marginaliziranih skupin v družbeno življenje", kot pravijo sami.

Slovenija pri projektu sodeluje od leta 2007. "Pomembno je, da sodelujemo. Kar nekaj od članov tiste ekipe si je kasneje uredili življenje, našli službo, stanovanje...V bistvu jim to daje elan, motiv. Zelo so motivirani in upamo, da jim bomo lahko pomagali rešiti življenjsko situacijo," ob tem pravi direktorica zavoda Suzi Kvas.

"Svetovno prvenstvo brezdomcev lahko spremeni življenje vsakogar, ne le tako, da jim omogoči postati poklicni nogometaš, temveč tudi tako, da lahko postane človek v normalnem vsakdanjem življenju. Tako lahko razvijejo človeške vrednote, kar je po mojem zelo pomembno." Didier Drogba, igralec kluba Chelsea

Novo upanje za tiste na robu preživetja
Glavni namen tega projekta je prek športa vnovič vključiti v družbo ljudi, ki so na robu preživetja. Verjamejo, da ima ravno šport moč povezovanja in združevanja ter lahko briše socialne meje.

Spremenili so svoje življenje
"Leto po končanem svetovnem prvenstvu v Edinburgu (leta 2005) je 77 odstotkov igralcev za vedno spremenilo svoje življenje. Vključili so se v izobraževalne programe, našli zaposlitev, nov dom, se odvadili drog in alkohola ter izboljšali socialne in družinske odnose. 12 igralcev se aktivno ukvarja z nogometom kot trenerji ali igralci," so sporočili z zavoda. Selektor ekipe je Aleš Čeh.

Ponosni, ker bodo zastopali Slovenijo
Kvasova priznava, da se ji je projekt zdel zanimiv od samega začetka, a da takšnih rezultatov ni pričakovala. "Nikoli ne veš, kako bo kdo odreagiral. Nekateri so si že uredili življenje, pa potem znova izgubili delo in bivališče. Veseli smo, ko sami pravijo, da so ponosni, ker so del ekipe in bodo zastopali barve Slovenije. Pravijo, da bodo tako dobri, kot so bili naši nogometaši letos."

V galeriji si lahko ogledate posnetke s treningov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.