Slovenija
150 ogledov

Brezdomec uresničil svoje sanje

Danijel Trontelj
1/12
Žurnal24 main
Eden gleda televizijo, drugi igra računalniške igre, tretji ustvarja. Tako je videti vsakdan v Zavetišču za brezdomne uživalce drog, katerega smo obiskali po zaključku projekta To se lahko zgodi tudi vam!

Samo v Ljubljani po nekaterih ocenah živi okoli 600 brezdomcev. Nekateri izmed njih, številka naj bi se gibala okoli 125, so uporabniki drog. Le 15 izmed njih v teh mrzlih dneh lahko zvečer pričakuje, da bodo spali na toplem. Posteljo namreč dobijo v zavetišču za brezdomne uporabnike drog Korak, kjer jim nudijo zavetje v dnevnem in nočnem centru.

V Začaranem krogu o njihovem življenju
Vodja zavetišča Elvira Delić je v okviru letošnjega evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti pripravila projekt To se lahko zgodi tudi vam!, o katerem si lahko več preberete na tej povezavi. Med drugim so ustvarili film Začarani krog (predvajan bo tudi na TV Slovenija), v katerem ima eno od glavnih vlog Danijel Trontelj.

Življenje v zavetišču za brezdomne uporabnike drog: oglejte si GALERIJO.

Brezdomec izdal svojo pesniško zbirko
In prav Dani, kot ga kličejo prijatelji, je vir navdiha številnim brezdomcem, saj je uresničil svojo dolgoletno željo in izdal svojo pesniško zbirko z naslovom Ljubezen dveh. Želi si izdati še vsaj eno literarno delo- te dni že začenja s pisanjem pesmi za otroke.

Na 18. rojstni dan ga je očim postavil na cesto
Dani se je s cesto soočil že v najstniških letih. Točno na 18. na rojstni dan ga je očim vrgel iz hiše in naslednjih nekaj let je prenočeval v zapuščenih hišah, starih avtomobilih in na ljubljanskih klopcah. »Bilo je težko. Na začetku so mi pomagali prijatelji, ki so mi nosili hrano, da nisem bil lačen,« se spominja prvih dni. Okoli hrane se še zdaj vrti njegov vsak dan- kje bo dobil topel obrok oziroma denar za kruh in mleko, je njegova prva in glavna skrb. »Ali misliš, da bom prodal še kakšno zbirko?« je vprašal eno od prostovoljk iz zavetišča po tem, ko je po ceni štiri evre prodal okoli 300 izvodov pesniške zbirke. »Seveda, zakaj pa ne?« mu je odvrnila, na kar je zadovoljno rekel: »Dobro. Ker bi res rad še kaj jedel. Lačen sem.«

Prodal že več kot polovico izvodov
S seboj ves čas prenaša nekaj izmed 200 izvodov, ki so mu še ostali in jih vneto prodaja zainteresiranim. »Brezdomci se med sabo razumemo, a jaz rabim svoj mir, moram iti stran- da lahko pišem,« pojasni in ponosno pove, da bo morda ena izmed njegovih pesmi (Padlim pohorskemu bataljonu) krasila spominsko ploščo padlim borcem na Pohorju. S poezijo izraža svoje občutke in pogled na svet. Prvo pesem, Ljubezen dveh, je napisal pred približno 20 leti, prepričan pa je, da bo v prihodnosti na list papirja spravil še nemalokateri pesniški zapis.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.