Slovenija
27 ogledov

Brezdomec uresničil svoje sanje

Danijel Trontelj
1/12
Žurnal24 main
Eden gleda televizijo, drugi igra računalniške igre, tretji ustvarja. Tako je videti vsakdan v Zavetišču za brezdomne uživalce drog, katerega smo obiskali po zaključku projekta To se lahko zgodi tudi vam!

Samo v Ljubljani po nekaterih ocenah živi okoli 600 brezdomcev. Nekateri izmed njih, številka naj bi se gibala okoli 125, so uporabniki drog. Le 15 izmed njih v teh mrzlih dneh lahko zvečer pričakuje, da bodo spali na toplem. Posteljo namreč dobijo v zavetišču za brezdomne uporabnike drog Korak, kjer jim nudijo zavetje v dnevnem in nočnem centru.

V Začaranem krogu o njihovem življenju
Vodja zavetišča Elvira Delić je v okviru letošnjega evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti pripravila projekt To se lahko zgodi tudi vam!, o katerem si lahko več preberete na tej povezavi . Med drugim so ustvarili film Začarani krog (predvajan bo tudi na TV Slovenija), v katerem ima eno od glavnih vlog Danijel Trontelj .

Življenje v zavetišču za brezdomne uporabnike drog: oglejte si GALERIJO .

Brezdomec izdal svojo pesniško zbirko
In prav Dani, kot ga kličejo prijatelji, je vir navdiha številnim brezdomcem, saj je uresničil svojo dolgoletno željo in izdal svojo pesniško zbirko z naslovom Ljubezen dveh. Želi si izdati še vsaj eno literarno delo- te dni že začenja s pisanjem pesmi za otroke.

Na 18. rojstni dan ga je očim postavil na cesto
Dani se je s cesto soočil že v najstniških letih. Točno na 18. na rojstni dan ga je očim vrgel iz hiše in naslednjih nekaj let je prenočeval v zapuščenih hišah, starih avtomobilih in na ljubljanskih klopcah. » Bilo je težko. Na začetku so mi pomagali prijatelji, ki so mi nosili hrano, da nisem bil lačen, « se spominja prvih dni. Okoli hrane se še zdaj vrti njegov vsak dan- kje bo dobil topel obrok oziroma denar za kruh in mleko, je njegova prva in glavna skrb. » Ali misliš, da bom prodal še kakšno zbirko? « je vprašal eno od prostovoljk iz zavetišča po tem, ko je po ceni štiri evre prodal okoli 300 izvodov pesniške zbirke. » Seveda, zakaj pa ne? « mu je odvrnila, na kar je zadovoljno rekel: » Dobro. Ker bi res rad še kaj jedel. Lačen sem. «

Prodal že več kot polovico izvodov
S seboj ves čas prenaša nekaj izmed 200 izvodov, ki so mu še ostali in jih vneto prodaja zainteresiranim. » Brezdomci se med sabo razumemo, a jaz rabim svoj mir, moram iti stran- da lahko pišem, « pojasni in ponosno pove, da bo morda ena izmed njegovih pesmi (Padlim pohorskemu bataljonu) krasila spominsko ploščo padlim borcem na Pohorju. S poezijo izraža svoje občutke in pogled na svet. Prvo pesem, Ljubezen dveh, je napisal pred približno 20 leti, prepričan pa je, da bo v prihodnosti na list papirja spravil še nemalokateri pesniški zapis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.