Slovenija
15 ogledov

Brezigar: dokazi zakoniti

1_10_09_09_z24_ivan_zidar_aretacija Žurnal24 main
Očitki obrambe obtoženih v zadevi Čista lopata, da je primer zaradi nezakonito pridobljenih dokazov na tem, da na sodišču pade, Barbare Brezigar ne skrbijo.

Kot je dejala ob robu odbora za notranje zadeve, ki je obravnaval poročilo o delu državnih tožilcev v letu 2009, so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito. To so potrdili tako na policiji kot na tožilstvu, poleg tega pa bo tožilstvo svoje argumente glede obtožbe in zakonitosti na sodišču še predstavilo, saj doslej še ni prišlo do besede.

Zagovorniki osmerice obtoženih v zadevi Čista lopata (Ivana Zidarja, Hilde Tovšak, Dušana Črnigoja, Tomaža Žiberta, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča) so na prvi obravnavi primera, ki je bila 22. oktobra, zahtevali izločitev po njihovem mnenju nezakonito pridobljenih dokazov in senata, nekateri zagovorniki pa so zahtevali tudi izločitev tožilke Brede Pogorelec.

Prek nemške policije
Spomnimo. Zidarjevi zagovorniki so zatrdili, da so dokazi zoper Zidarja pridobljeni na podlagi izsiljevanja kriminalista Slodeja, ki naj bi želel preganjati Zidarja, a za to ni imel dokazov, in je zato stopil v stik s tajnim policijskim sodelavcem. Temu naj bi povedal izmišljeno zgodbo o Zidarjevih kriminalnih dejanjih, ki naj bi jo ta sodelavec posredoval nemškemu kolegu. Nemška policija naj bi nato zadevo posredovala slovenski, ta pa je sprožila postopek, ki je bil tudi podlaga za izdajo sodne odredbe o telefonskem prisluškovanju Zidarju. Zoper kriminalista Slodeja je sicer po besedah Zidarjevega zagovornika Boštjana Penka stekel kazenski postopek.

Zagovorniki preostalih obtoženih so bili zgroženi nad dokazi, ki jih je pridobila Zidarjeva obramba, in so se strinjali z izločitvijo dokazov in senata.

Osmerico tožilstvo obtožuje kaznivih dejanj prejemanja in dajanja daril ter nudenja pomoči k tema kaznivima dejanjema pri postopku javnega naročila za gradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.