Slovenija
29 ogledov

Brezigar: tožilstvo ni krivo

V zadevi Satex, eni od največjih posojilnih afer pri nas, so bili pravnomočno ob Žurnal24 main
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je na mariborskem tožilstvu jasno povedala, da krivda za zastaranje primera Satex ni na strani tožilstva.

Tožilka se je ves čas ukvarjala z zadevo, predlagala je pripor za obtožene in skratka naredila vse, kar je bilo v njeni moči, je prepričana generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

Včeraj je namreč zastaral primer Satex, ki velja za eno največjih posojilnih afer pri nas. Četverica obtoženih – nekdanji uslužbenec NKBM Borut Rataj, menedžerja družbe Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin ter nekdanji notar Tomislav Ajdič – naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi.

Vsi so bili za očitana kazniva dejanja leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje, toda postopek se je vlekel toliko časa, da je včeraj zastaral.

Brezigarjeva pravi, da ne vidi nobenih razlogov, zaradi katerih bi krivdo za zastaranje pripisali tožilstvu, in da so pravzaprav že večkrat opozorili na težave v postopkih, ki se vlečejo zaradi odsotnosti obtoženih.

Ker so tudi na mariborskem sodišču zanikali krivdo za zastaranje, je pravosodno ministrstvo že pozvalo tako sodišče kot tožilstvo, naj jim predloži kronologijo dogodka. Večino dokumentov so že dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.