Slovenija
0 ogledov

Brezigarjeva in Zalar se bosta sestala

Iz pravosodnega ministrstva so sporočili, da so mnenje Barbare Brezigar že preje Žurnal24 main
Spor med Alešem Zalarjem in Barbaro Brezigar je dosegel novo točko - oba akterja se bosta jutri sestala in pogovorila o navodilih o obveznem izvajanju državnotožilskega reda.

Navodila je izdal minister, namen sestanka bo tako isti, kot je bil namen sestanka, ki se ga prejšnji teden vodje okrožnih državnih tožilstev niso želeli udeležiti. Prav zato minister predlaga, da se jutrišnjega sestanka udeležijo tudi oni.

Vrhovno državno tožilstvo je mnenje Barbare Brezigar že objavilo na svoji spletni strani, v njem pa generalna državna tožilka meni, da je Zalarjev predlog nesprejemljiv, saj navodila po njenem mnenju posegajo v zakon, prav tako pa bi po njenih besedah imela škodljive posledice "za redno, pravilno, vestno in učinkovito delo državnih tožilstev".

Stranke LDS, SD in Zares so sporočile, podpirajo prizadevanja Zalarja za neodvisnost tožilcev. 

Kaj jo moti?
Barbara Brezigar se ne strinja z delom navodila, ki narekuje, da mora tožilec osnutek svoje odločitve podpisati, še preden jo predloži v sopodpis vodji okrožnega tožilstva. Po njenem mnenju navodila v tej točki želijo spreminjati zakon. Prav tako je zanjo nesprejemljiv del navodila, ki določa, da mora vodja tožilstva v primeru odklonitve sopodpisa podrejenemu tožilcu ravnati po 66. členu zakona o državnem tožilstvu. Navodilo namreč po njenem opozorilu ne more določati, kako in kdaj naj vodja uporabi zakon.

Ne strinja pa se tudi z delom navodila, ki določa štiri primere, ko lahko vodja tožilstva zadevo še v času odločanja prenese na drugega tožilca. Meni namreč, da bi "v danih kadrovskih razmerah takšno navodilo preprečevalo spoštovanje zakonskih in sodnih rokov ter pravočasnost opravljanja procesnih dejanj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.