Slovenija
53 ogledov

Brezmadežno spočeti morski pes

Poleg morskih psov se lahko nespolno razmnožujejo še številne druge ribe, plazil Žurnal24 main
Znanstveniki so s pomočjo DNK-analize zabeležili že drug primer rojstva "brezmadežno spočetega" morskega psa. Takšno razmnoževanje škodi ohranjanju naravnih vrst.

Že poginula samica črnoplavutega morskega psa (Carcharhinus limbatus) iz akvarija Richmond v ameriški zvezni državi Virginia je lani izlegla jajčece, iz katerega se je pred kratkim izlegla mladička, ki je brez dednega materiala, ki bi izviral iz samca, je v najnovejši izdaji strokovne publikacije Journal of Fish Biology zapisal strokovnjak za morske pse Demian Chapman in spomnil, da so prvi primer rojstva morskega psa, ki ga je spočela samo samica, zabeležili pred leti v živalskem vrtu Omaha v Nebraski.

Očitno so mnoge samice različnih vrst morskega psa zmožne občasnega nespolnega razmnoževanja, oziroma partenogeneze, meni Chapman in opozarja, da nespolno razmnoževanje ni čarobna palica, s katero bi lahko premagali ogroženost populacije morskih psov. "V obeh zabeleženih primerih brezmadežnega spočetja sta samici izlegli samo po eno jajčece, medtem ko jih običajno tudi po ducat."

Da mladička črnoplavutega morskega psa nima očeta, je nesporno tudi zato, ker je njena mati Tidbit, ki je umrla že pred 16 meseci, zadnjih osem let življenja prebila v akvariju v Richmondu, ne da bi prišla v stik s samcem svoje vrste. In kakšne posledice ima za zarod oploditev jajčec brez sodelovanja moških kromosomov? Študija navaja, da takšno razmnoževanje škodi genetski raznolikosti in potencialu razvoja naravne vrste, kar je lahko za nadaljevanje zaroda v okoliščinah ekstremnih bivanjskih razmer zelo škodljivo.

Znanstveniki so tudi poskusili poiskati odgovor na vprašanje, kdaj se sploh pojavlja nespolno oplojevanje. "Opažamo, da se partenogeneza pri črnoplavutem morskem psu pojavlja predvsem v primerih, ko se samice ubadajo s problemom pomanjkanja samcev," meni Mahmud Šivji, eden od sodelavcev Chapmana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.