Slovenija
23 ogledov

Brezovar: pogodb ne bom razkril

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
"Odziv glavnega inšpektorja za delo Brezovarja na priporočila komisije je nedostojen," so sporočili iz protikorupcijske komisije. Brezovar: na misel mi ne pride, da bi odstopil.

"Odziv glavnega inšpektorja za delo gospoda Brezovarja na priporočila komisije na današnji novinarski konferenci je po mnenju komisije nedostojen, v nasprotju z zahtevano osebno integriteto delovanja na takem položaju in kaže na že večkrat ugotovljeno nizko stanje pravne kulture posameznikov na odgovornih položajih. Tako je tudi s tega vidika ključnega pomena, kakšen odnos do odgovornosti najvišjih javnih uslužbencev bodo zavzeli njim predpostavljeni, v tem primeru minister Svetlik," so se odzvali v komisiji.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so dopis protikorupcijske komisije prejeli konec prejšnjega tedna, so pojasnili za zurnal24.si. Glavnega inšpektorja so pozvali k pojasnilom, ki jim jih je že posredoval. Ministrstvo bo zadeve preučilo in se na priporočila protikorupcijske komisije predvidoma odzvalo konec prihodnjega tedna.

Dodali so, da je komisija kot pristojni zunanji organ ugotovila sume sistemskih in konkretnih kršitev dolžnostnega ravnanja inšpektorata za delo in njegovega glavnega inšpektorja, "o čemer je v obliki priporočil obvestila ministra Svetlika – edino osebo, ki je pristojna za ugotavljanje odgovornosti glavnega inšpektorja in ukrepanje na podlagi ugotovitev. Slednji je v tem kontekstu edini sogovornik komisije".

Celoten odziv komisije si preberite v tej povezavi (PDF dokument).

Brezovar: na misel mi ne pride, da bi odstopil
Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar je pred tem na tiskovni konferenci dejal, da ne bo odstopil, saj so očitki protikorupcijske komisije nestrokovni.

Brezovar je poleg tega dejal, da avtorskih in podjemnih pogodb ne bo razkril, saj bi moral za to zaprositi za dovoljenje tudi podjetja, ki so ga najela za predavanja. Lani je sicer s predavanji, ki jih je opravljal med delovnim časom, zaslužil 20 tisoč evrov.

O navzkrižju interesov, v katerem se je znašel direktor inšpektorata za delo, smo v Žurnalu24 že pisali. Spomnimo. Decembra lani smo Brezovarja ujeli, ko je dopoldne, ko naj bi bil v službi, predaval za zasebno podjetje. Brezovar nam je takrat dejal, da je "koristil nadure".

Brezovar je tudi dejal, da mu niti na misel ne pride, da bi odstopil, če ga minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ne bo odstavil. Kot pravi, za to ne vidi nobenega razloga. Sicer pa je ministru že poslal odgovor v zvezi s temi obtožbami.

Zavrnil je, da je sklenil svetovalno pogodbo za predavanja na področja varstva pri delu in delovnega prava. Pojasnjuje, da je predavanja opravljal preko avtorskih in podjemnih pogodb, kar je po njegovih besedah v skladu z zakonodajo.

Kot smo poročali, je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ministru Ivanu Svetliku priporočila, naj analizira delovanje delovne inšpekcije in od glavnega inšpektorja Boruta Brezovarja zahteva razkritje avtorskih in podjemnih pogodb, prek katerih je v zadnjih štirih letih predaval za različna podjetja, ki jih je nadziral njegov inšpektorat.

Brezovarjeve pogodbe naj nato primerja z nadzori, in če se bodo izkazale nepravilnosti, KPK priporoča, naj minister Brezovarja razreši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.