Slovenija
29 ogledov

Brezplačna aplikacija za lažjo izbiro varčnih aparatov

Vseevropska kampanja myEconavigator potrošnikom za lažjo izbiro energetsko visoko učinkovitih izdelkov ponuja aplikacijo ecoGator, ki je dostopna s pametnim telefonom.

Vseevropska kampanja myEconavigator bo potrošnike ozaveščala o prednostih trajnih in energetsko učinkovitih izdelkih ter jih usmerjala k tovrstnim izdelkom, potrošnike bo spodbujala k zmanjševanju porabe energije v vsakodnevnem življenju, zagotavljala bo informacije o visoko kakovostnih, energetsko učinkovitih in okolju prijaznih izdelkov.

V okviru kampanje je že na voljo mobilna aplikacija ecoGator, s katero uporabniki pametnih telefonov lahko preverijo neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij ter energijsko varčnih in LED sijalkah.

Glede na to, da naj bi v povprečju v tričlanskem gospodinjstvu aparati bele tehnike porabili približno polovico vse električne energije, ki jo porabi to gospodinjstvo, so ti nasveti lahko precej uporabni. Ob odločitvi za zamenjavo potratnih aparatov se nam investicija dolgoročno vsekakor povrne.

"EcoGator je prva mobilna aplikacija, ki omogoča, da s kamero, ki je vgrajena v mobilnik, fotografirate energijsko nalepko. Tako lahko na enostaven način dobite informacije o energijski učinkovitosti izdelka, izračunate letno porabo energije, izdelek pa lahko dodate v svoj nakupovalni seznam. Podatke z energijske nalepke lahko vnesete tudi ročno; to velja predvsem za sijalke, kjer energijske nalepke še niso standardizirane, pa tudi za ostale izdelke, saj v trgovini pogostokrat ni mogoče fotografirati nalepke," poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja, da lahko v okviru aplikacije tudi primerjamo dva izbrana izdelka med seboj in tako enostavno preverimo, kakšna je razlika pri stroških porabe električne energije med tema dvema aparatoma.

Več o mobilni aplikaciji preberite na strani Zveze potrošnikov Slovenije, brezplačno mobilno aplikacijo pa si je moč naložiti že danes.

Komentarjev 1
  • vseimam 22:08 25.november 2014.

    Lari-fari. V javni ustanovah, tudi v Bruslju, ukiniti kavomate, vodomate, klime, zmanjšati osvetlitve. Naj imajo luksuza toliko, kolikor ga imajo delavci v gospodarstvu in ne bo problema z elektriko.