Slovenija
295 ogledov

Brezplačna kosila, a le če bo prijava ...

Šolsko kosilo Profimedias
S februarjem bodo šolska kosila lahko brezplačno prejeli tudi otroci z družin, ki se uvrščajo v drugi in tretji dohodninski razred. A le, če jih bodo starši na kosilo tudi prijavili ...

Do brezplačnega kosila so bili do zdaj upravičeni učenci iz družin, pri katerih dohodek na člana ne presega 180 evrov. S 1. februarjem se je ta prag povišal do 360 evrov. A do stoodstotne subvencije bodo upravičeni le otroci, ki bodo na kosilo prijavljeni.

"Podatke o subvenciji za učence, ki so prijavljeni na kosilo, bo šola pridobila iz CEUVIZ (Centralne evidence udeležencev vzgoje in izobraževanja) po ustaljenem postopku," so starše o novih pravilih obvestili na ptujski Osnovni šoli (OŠ) Olge Meglič in pri tem dodatno opozorili, da šola za učence, ki niso prijavljeni na kosilo, nima niti pravice pridobivati podatkov o subvenciji.

Za vsa vsebinska vprašanja z odločbami se morajo starši obrniti na center za socialno delo.

"Pričakujemo dodatne prijave na kosilo"

Helena Ocvirk, ravnateljica OŠ Olge Meglič, nam je potrdila, da bo tudi pri njih gotovo več otrok, ki bodo upravičeni do brezplačnega kosila. Koliko bo končnih prijav, pa zaenkrat še ne ve. Tudi na zagorski OŠ Ivana Skvarče so doslej dobili že nekaj vprašanj. "Ja, nekaj klicev in vprašanje je bilo, zato pričakujemo dodatne prijave na kosilo. A ob pregledu smo ugotovili, da je večina otrok, ki jim pripada subvencija na kosila že prijavljena, zato drastičnega povečanja ni," nam je povedala Katjuša Kovačič in dodala, da so starši sorazmerno dobro obveščeni o novosti, saj jim jih je osnovna šola obvestila preko spletne strani kot tudi preko elektronskega naslova.

Do dodatne stoodstotne subvencije - doslej so bili ti otroci upravičeni od 40 do 70 odstotkov subvencije - bo po podatkih ministrstva upravičenih okoli 26 tisoč učencev. Pri tem pa nimajo podatka, koliko otrok, ki so do subvencije upravičeni, ni prijavljenih na kosilo.

V celoti je na šolsko prehrano v Sloveniji prijavljenih okoli 76 odstotkov učencev.

Če odsotnosti ne odjavite, plačate polno ceno!

Tudi za učence, ki imajo subvencionirano prehrano, pa je potrebno v primeru celodnevne odsotnosti v šoli, malico oziroma kosilo pravočasno odjaviti. Nepravočasna odjava subvencionirane prehrane pomeni za starše plačilo polne cene obroka, razen v primeru izrednih okoliščin.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:35 31.januar 2017.

    brezplačno kosilo ne obstaja,samo so si prikrojili da davkoplačevalski denar ostane v poslanskih žepih če ga ne prijaviš jim odžiraš poslanski dohodek in revčki ne morejo živet z 3000 euri plače plus dodatki ki si jih filajo v žepe

  • Harrison 06:53 31.januar 2017.

    Torej, če se migrant ne bo prijavil na kosilo, ga ne bo dobil ali pa ga bo moral plačati. A ja, to za migrante to ne velja, samo za male slovenčke. Ja, ja, poznamo to, domačega je treba je*bat. Ampak ...prikaži več nič bat, tudi vi iz Šubičeve in Gregorčičeve pridete enkrat na vrsto in takrat se vam bo odvrtel film za vsa sra*nja, ki ste jih počeli za nazaj.

  • butnbutnskala 22:30 30.januar 2017.

    ti si pa res trot , a misliš ,da če si podjetnik ali s.p. maš pa dnaja , da neveš kam z njim . marsikdo ima na mesec manj kot povprečna plača , nekateri niti to .